Rôzne Správy Samospráva

Postihnutí z kaštieľa v Adamovských Kochanovciach: Kde budú ďalej žiť?

Domov sociálnych služieb v Adamovských Kochanovciach čakajú nové zmeny.

Ilustračný obrázok k článku Postihnutí z kaštieľa v Adamovských Kochanovciach: Kde budú ďalej žiť?
Zdroj: TASR

Začleniť zdravotne postihnutých prijímateľov sociálnych služieb do bežného života je cieľom zmeny spôsobu poskytovania sociálnej starostlivosti zo súčasnej inštitucionálnej formy na komunitnú. Projekt transformácie Domova sociálnych služieb Adamovské Kochanovce v Trenčianskom okrese schválilo na pondelkovom zasadnutí zastupiteľstvo Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

Podľa vedúcej odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK Martiny Lamačkovej je princípom projektu presunutie takmer 70 klientov spolu so zamestnancami zo súčasných priestorov kaštieľa v Adamovských Kochanovciach do nových domčekov. Zamestnanci budú žiť v komunitách s klientmi, ich počet bude záležať od stupňa postihnutia prijímateľov sociálnej služby, medzi ktorými sú aj imobilní.

„Plánujeme postaviť 12 domčekov v Trenčíne, Mníchovej Lehote, Drietome, Melčiaciach-Lieskovom a v Trenčianskych Bohuslaviciach. V Trenčíne bude aj sídlo domova sociálnych služieb, kde sa budú poskytovať služby denného stacionára,“ informovala Lamačková s tým, že TSK by chcel v tomto roku predložiť žiadosť a projekt realizovať v budúcom roku. Klienti by mali v nových komunitách žiť v roku 2020.

Predpokladaná cena celého projektu je podľa nej okolo štyri milióny eur, financovaný by mal byť prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu s päťpercentnou spoluúčasťou TSK.

Projekt komunitnej formy poskytovania sociálnych služieb víta predsedníčka komisie sociálnej pomoci a zdravotníctva pri zastupiteľstve TSK Eva Bočincová. „Boli sme na skusy aj v Českej republike a myslím si, že takéto zariadenie komunitného typu bude pre ľudí prínosom. Pokiaľ to prijmú obyvatelia tých dotknutých obcí. Riaditeľka zariadenia už komunikovala s predstaviteľmi obcí, myslím si, že s tým nebude až taký problém,“ doplnila Bočincová.

Foto: Ilustarčné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM