Webnoviny - Rôzne

Potraviny pred zárukou sa musia oddeliť alebo označiť

Obchody musia potraviny, ktorých trvanlivosť je viac ako štyri dni a doba zostávajúca do ich dátumu spotreby je kratšia ako 24 hodín, buď umiestniť na osobitné regály alebo špeciálne označiť.

(WEBNOVINY) – Vyplýva to z novely zákona o potravinách, ktorá od prvého novembra tohto roku zavádza nové pravidlá pre obchodníkov a výrobcov potravín. Obchodníci budú musieť po novom nahlásiť príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe najneskôr 24 hodín vopred dovoz produktov živočíšneho pôvodu a nespracovanej zeleniny a ovocia.

Pôvodný návrh z dielne rezortu pôdohospodárstva nariaďoval nahlasovanie dovozov všetkých potravín. Na základe pozmeňujúceho návrhu sa však ich počet zúžil len na mäso, ovocie a zeleninu.

Potravinári to považujú za diskrimináciu

Potravinárska komora Slovenska podľa jej riaditeľky Jarmily Halgašovej považuje nariadenie označiť alebo oddeliť potraviny pred koncom záruky za ich diskrimináciu. Dátum spotreby je podľa nej definovaný v zákone, podľa ktorého musia potraviny spĺňať všetky špecifické požiadavky, požiadavky na zdravotnú bezpečnosť a kvalitu až do posledného dňa. Zavedením navrhovanej povinnosti sa však podľa Halgašovej akoby pripúšťalo, že oddelené alebo označené potraviny tieto špecifické požiadavky už pred uplynutím dátumu spotreby nespĺňajú a sú potenciálne rizikové, čo poškodzuje dobré meno

Povinnosť nahlasovať dovoz vybraných potravín kritizoval Zväz obchodu a cestovného ruchu, ktorého prezident Pavol Konštiak považuje toto ustanovenie za administratívnu záťaž pre obchodníkov. Podľa jeho názoru regionálne veterinárne a potravinové správy nebudú vedieť množstvo zasielaných údajov spracovať. Navyše je podľa Konštiaka nahlasovanie dovozu aj v rozpore so zásadami EÚ, ktoré garantujú voľný pohyb tovaru.

Kontrolóri majú viac možností

Novela zákona o potravinách určuje aj výšku pokút v závislosti od veľkosti podniku, ktoré má možnosť udeliť Štátna veterinárna a potravinová správa. Maximálna pokuta pre malých prevádzkovateľov bude v prípade schválenia 100 tis. eur, pre stredných 150 tis. eur a veľkým prevádzkovateľom hrozí najvyššia pokuta 200 tis. eur.

Ak spoločnosti v priebehu jedného roka opätovne porušia zákon, hrozia im dokonca pokuty v rozmedzí od 500 tis. eur do 2 mil. eur.

Obchodníci a potravinári však považujú pokutovanie v závislosti od veľkosti podniku bez ohľadu na závažnosť porušenia za diskriminačné.

Návrh zákona umožní taktiež inšpektorom regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vykonávať kontrolu aj v inom územnom obvode ako v tom, kam patria.

Cieľom je podľa ministerstva pôdohospodárstva zvýšiť efektívnosť úradnej kontroly a ochrany spotrebiteľa. Rezort pôdohospodárstva do zákona zakomponoval taktiež podmienky pre prevádzkovateľov, ktorí predávajú potraviny cez internet a spresnil pre nich pravidlá týkajúce sa uvádzania produktov na trh.

Tabule hanby nebudú

Zákon predpokladá aj postupné zrušenie potravinového kódexu, keďže podrobnosti o bezpečnosti potravín, o výrobe, manipulácii a o umiestňovaní na trh budú upravené nariadeniami vlády.

V pôvodnom návrhu ministerstva pôdohospodárstva bolo aj zavedenie tzv. „tabúľ hanby“.

Návrh stanovoval obchodníkom povinnosť informovať na tabuli pri vstupe do predajne po dobu siedmich dní o nedostatkoch, ktoré u nich zistila štátna kontrola.

Toto ustanovenie však z novely zákona o potravinách vyškrtla vláda. Na rokovanie parlamentu následne predložila Mária Sabolová (KDH) pozmeňujúci návrh, v ktorom navrhovala tabule hanby do zákona vrátiť. Poslanci ho však odmietli.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM