Rôzne Správy

Pozor na jedovatý halucinogén. Predavači pri cestách nepredávajú vždy čučoriedky!

Pracovníci Správy TANAP-u upozorňujú na kúpu čučoriedok pri cestách. Presvedčenie, že ste si kúpili chutné čerstvé plody, sa vám môže kruto vypomstiť.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na jedovatý halucinogén. Predavači pri cestách nepredávajú vždy čučoriedky!
Zdroj: TASR

Nie je čučoriedka ako čučoriedka

Pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP) upozorňujú záujemcov o kúpu čučoriedok pri okrajoch ciest, aby zvážili, čo kupujú. Ako informoval riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko, nie všetko, čo vyzerá ako čučoriedka, ňou v skutočnosti aj je. Môže ísť napríklad o čučoriedku barinnú, ktorej plody sú nejedlé a mierne jedovaté.

Čučoriedka barinná sa veľmi podobá na brusnicu čučoriedkovú. „Je to druh vyslovene vlhkomilný, rastúci na horských rašelinách. Areál rozšírenia má v arktickom, subarktickom a miernom pásme severnej pologule. V južnejších oblastiach sa vyskytuje len v horách,“ priblížil jej výskyt Majko. Na niektorých miestach môže rásť spoločne s brusnicou čučoriedkovou, ľudovo nazývanou aj čučoriedka. „Drobné plody čučoriedky ľudia radi zbierajú, no pri menej zdatných zberačoch nie je vylúčená ich zámena," uviedol Majko.

PREČÍTAJTE SI: Kvety na zjedenie. Viete, ktoré môžete použiť v kuchyni a načo?

Príroda sa vie kruto pomstiť

Plody čučoriedky barinnej sú podľa Majka nejedlé a mierne jedovaté. „Vďaka jej halucinogénnym účinkom bola ľudovo nazvaná aj opilka či šialenica. V niektorých oblastiach výskytu sa jej plody používali ako halucinogén pri rituálnych obradoch,“ opísal riaditeľ Správy TANAP-u s tým, že ide o jedinú živnú rastlinu húseníc zákonom chráneného žltáčika čučoriedkového, ktorý je jedným z najohrozenejších druhov motýľov na Slovensku. Rovnako je živnou rastlinou i pre ohrozeného modráčika striebroškvrnného.

Pracovníci TANAP-u apelujú aj na etiku kupujúcich. „Chceme, aby si uvedomili, že zberom a rovnako aj kúpou lesných plodov odnášajú z lesa potravu živočíchom, ktoré tam legitímne od nepamäti patria a lesné plody sú ich neodmysliteľným zdrojom potravy,“ zdôraznil Majko.

PREČÍTAJTE SI AJ: Ochranári na území TANAP-u hľadajú vzácnu rastlinu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM