Krimi

Pracovníčka autopredajne v Trenčíne má zrejme problém: V hre sú veľké peniaze!

Zamestnankyňa predajne s automobilmi v Trenčíne vystavovala podľa doterajších zistení colníkov, fiktívne faktúry. Hrozí jej vraj basa.

Ilustračný obrázok k článku Pracovníčka autopredajne v Trenčíne má zrejme problém: V hre sú veľké peniaze!
Zdroj: Policajný zbor SR

Škodu za 1,4 milióna eur len na dani z pridanej hodnoty (DPH) mala spôsobiť zamestnankyňa trenčianskej predajne s automobilmi, ktorá od roku 2013 vystavovala fiktívne odberateľské faktúry a ich úhrady cez registračnú pokladňu za služby ako sprostredkovanie, prenájom či opravy. Na podvod prišli colníci z Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS), na prípade pracovali dlhšie obdobie.

Podľa hovorkyne Finančnej správy SR Ivany Skokanovej konateľ spoločnosti tvrdil, že o konaní svojej zamestnankyne nevedel. Okrem nej mali byť do páchania trestnej činnosti zapojené ďalšie tri osoby.

„Faktúry nad 5000 eur uhrádzali odberatelia bezhotovostným prevodom. Zamestnankyňa spoločnosti používala bankový účet svojej dcéry, na ktorý banka vydala osem bankomatových kariet. Od roku 2013 do 2017 prešli cez tento účet viac ako dva milióny eur. Finančné čiastky vyberali v hotovosti a po odpočítaní provízie vo výške od 2,5 do päť percent z celkovej hodnoty faktúr doručovali naspäť odberateľom. V účtovníctve sa obchodné transakcie neuvádzali. Napriek tomu si odberatelia uplatňovali práva na odpočítanie DPH a znižovali si základy dane z príjmov,“ informovala Skokanová.

Ako dodala, colníci zaistili firme a takmer 30 jej odberateľom účtovné doklady. Niektoré z týchto záujmových spoločností už medzičasom podali dodatočné daňové priznania a doplatili DPH a daň z príjmu do štátneho rozpočtu vo výške viac ako 500.000 eur.

„Za trestný čin skrátenia dane a poistného hrozí trest odňatia slobody od sedem do 12 rokov,“ doplnila Skokanová.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM