Správy

Pred odchodom na dovolenku si skontrolujte doklady: Vyhnete sa nepríjemnostiam

Platnosť dokladov je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré by sme si mali skontrolovať pred odchodom do zahraničia. V opačnom prípade sa budeme musieť na hraniciach otočiť a vrátiť sa na Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Pred odchodom na dovolenku si skontrolujte doklady: Vyhnete sa nepríjemnostiam
Zdroj: TASR

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR pripomína Slovákom, že pri cestovaní do zahraničia je každý občan povinný mať pri prekročení hranice platný doklad, teda občiansky preukaz alebo cestovný pas, bez ohľadu na vek. Rezort diplomacie to zdôrazňuje na sociálnej sieti.

„Ak maloleté dieťa cestuje samé, alebo v sprievode iných dospelých osôb ako rodičov, odporúča sa mať písomný doklad o súhlase rodičov, zverenie dieťaťa do opatery s označením osôb, času ako aj miesta pobytu a pod.,“ uvádza rezort.

V prípade Maďarska sa náhradný cestovný doklad v krajine nevydáva ani na Veľvyslanectve SR ani na Generálnom konzuláte SR v Békešskej Čabe, keďže doklad je len na cestu na Slovensko a maďarské orgány ho nevyžadujú.

„V prípade, že Slovák pokračuje v ceste do tretej krajiny a na hranici zistí neplatnosť alebo absenciu potrebného dokladu, musí sa vrátiť na Slovensko a zabezpečiť si platný doklad. Ak zistí stratu alebo odcudzenie dokladu v Maďarsku, je potrebné túto skutočnosť nahlásiť na polícii v obvode, kde ku strate došlo, a s dokladom od maďarskej polície sa vrátiť do 48 hodín na Slovensko. Nie je potrebné kontaktovať naše veľvyslanectvo v Budapešti,“ dodalo ministerstvo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM