Webnoviny - Rôzne

Prezident by uvítal úplne nový vysokoškolský zákon

Prezident Ivan Gašparovič sa nazdáva, že namiesto prípravy rozsiahlej novelizácie existujúceho zákona o vysokých školách by bolo vhodnejšie prijať už úplne nový zákon.

Povedal to dnes počas prijatia ministra školstva Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS) v Prezidentskom paláci. „Budeme nad tým uvažovať, ale tento rok to už nestihneme. Budúci rok chceme robiť zmeny v systéme správy vysokých škôl a budeme určite seriózne uvažovať nad tým, že by sme tieto zmeny spojili s prípravou nového vysokoškolského zákona,“ uviedol po stretnutí minister Jurzyca.

Hlava štátu sa do šéfom rezortu školstva zhodla vo viacerých bodoch pripravovanej novely. Určité pochybnosti však prezident vyjadril v súvislosti s transformáciou Akreditačnej komisie na nezávislú agentúru, ktorá by bola samostatnou právnickou osobou exteritoriálne začlenenou mimo štruktúry ministerstva školstva. „Skôr som naklonený vytvoreniu agentúry ako špeciálnej sekcie rezortu školstva, ktorá by plnila inšpekčný aj kontrolný dozor nad vysokými školami a univerzitami,“ uviedol Gašparovič.

Jurzyca sa s Gašparovičom zhodli aj na potrebe znižovania byrokracie a sprísnenia kritérií pre menovanie profesorov. „Som rád, že novelizácia rieši viacero problémov, na ktoré som už dlhé roky upozorňoval,“ konštatoval Gašparovič. Preto víta aj zrušenie princípu jedného garanta, ktorý má byť nahradený princípom kvality kolektívu. Podľa prezidenta „akreditácia vysokých škôl musí byť založená na jasne definovaných pravidlách.“

Ako informovala prezidentská kancelária, hlava štátu očakáva, že diskusia o pripravovanej novele zákona o vysokých školách bude pokračovať a rezortný minister ho oboznámi s detailami zákona po ich zapracovaní. „Predpokladám, že v priebehu niekoľkých týždňov by túto informáciu mal mať k dispozícii,“ uviedol po rokovaní Jurzyca. Dodal, že novela zákona o vysokých školách by mala byť pripravená v paragrafovom znení v septembri, aby do konca roka o nej rozhodol parlament a potom aj hlava štátu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM