Lenka Merava Rôzne

Primátor nevylučuje, že mesto sa bude zaoberať otázkou nútenej správy

Finančná situácia mesta Trenčín je kritická a primátor mesta Richard Rybníček nevylučuje, že v priebehu dvoch až štyroch týždňov sa bude mesto zaoberať otázkou, či nútená správa nebude pre mesto najlepším riešením. Oznámil dnes primátor na zasadnutí

Ako informoval hovorca mesta Richard Nemec, poslanci dnes jednomyseľne schválili postúpenie pohľadávky spoločnosti VOD-EKO vo výške viac ako 2,3 milióna eur Všeobecnej úverovej banke.
„Na základe zmluvy z októbra 2009 novú letnú plaváreň na Ostrove vlani vybudovala spoločnosť VOD-EKO. Vysúťažená suma za práce bola 5,4 milióna eur. Mesto Trenčín však z tejto sumy nezaplatilo ešte 2,3 milióna eur. V súčasnej kritickej finančnej situácii mesto na uhradenie čiastky nemá prostriedky, so spoločnosťou sa podarilo dohodnúť odsun splátky na koniec apríla. Mestu hrozil pád do ozdravného režimu a následne do nútenej správy mesta ministerstvom financií,“ uviedol Nemec. Mesto Trenčín bude podľa neho banke splácať sumu štyri roky s fixným úrokom 3,89 eura. Mesačne bude podľa neho platiť zhruba 52.000 eur, pričom mesto platí za niečo, čo je pre chýbajúce siete nepoužiteľné. Plaváreň je podľa Rybníčka príkladom toho, s čím musí samospráva bojovať. „Situácia je kritická. Každý deň nám končia lehoty splatnosti faktúr, každý deň sanujeme dlhy a snažíme sa udržať nádej, že to zvládneme. Čaká nás tvrdý rozpočet, ktorý sa nedotkne len úradu, ale všetkých obyvateľov nášho mesta od najmenších detí po seniorov. Otázne je, či nájdeme pochopenie u ľudí,“ povedal na zastupiteľstve Rybníček. Podľa Márie Capovej, poverenej riadením Ekonomického útvaru mesta Trenčín, je obec povinná zaviesť ozdravný režim, ak celková výška jej záväzkov po lehote splatnosti presiahne 15 percent skutočných bežných príjmov obce predchádzajúceho rozpočtového roka a ak neuhradila niektorý uznaný záväzok do 60 dní odo dňa jeho splatnosti. Ak nastanú takéto skutočnosti, obec je povinná do troch dní od zistenia oznámiť to ministerstvu financií. „V skratke to znamená, že mesto schváli prísne reštrikčný rozpočet a finančné prostriedky môže používať len s predchádzajúcim písomným súhlasom núteného správcu z ministerstva financií a že nemôže poskytnúť akékoľvek dotácie,“ doplnil Nemec.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM