Webnoviny - Rôzne

Primátor Trenčína chystá diskusiu o zlom stave mesta

Hrozí, že na jeseň prestanú v Trenčíne vyvážať smeti, mestu chýbajú peniaze.

Richard RybníčekFoto: SITA/Tomáš Somr TRENČÍN 10. apríla (WEBNOVINY) – Primátor Richard Rybníček chystá diskusiu s občanmi o zlej finančnej situácii Trenčína. „V súvislosti so sto dňami primátora v úrade a výsledkami auditov, ktoré rozklad mestských financií a príčiny tohto stavu ukázali v plnej nahote, Richard Rybníček zvolal na utorok 12. apríla stretnutie s obyvateľmi v športovej hale na Sihoti,“ informoval hovorca mesta Richard Nemec. V diskusii primátor ľuďom predstaví stav mestských financií ako aj možné riešenia. „Katastrofálna situácia mestskej pokladnice spôsobila, že ozdravný režim mesta sa dotkne každého občana nášho mesta,“ uviedol Nemec.

Trenčínu hrozí, že sa na jeseň prestanú odvážať smeti, pretože nie sú na to peniaze. V tejto situácii mesto rokuje s kultúrnymi a športovými inštitúciami o dotácii na tento rok. „Trenčín má kultúrne strediská a domy dôchodcov v každom kúte mesta, športové kluby počítajú s podporou na činnosť vo forme dotácií a mesto peniaze jednoducho nemá,“ informoval Nemec.

„Začali sme u seba potrebnou reštrukturalizáciou úradu a chystaným prepúšťaním úradníkov. Tiež elektronickými aukciami a drastickým znížením výdavkov aj mojej kancelárie. To však zďaleka nestačí,“ povedal primátor mesta Richard Rybníček.

Mestu hrozí pád do nútenej správy. V takom prípade schváli prísne reštrikčný rozpočet a finančné prostriedky môže používať len s predchádzajúcim písomným súhlasom núteného správcu, ktorého zo zákona menuje ministerstvo financií. Jedným z dôsledkov je, že mesto nemôže poskytnúť žiadne dotácie. V najhoršom prípade by to znamenalo obmedzenie činnosti kultúrnych a športových stánkov, menej svietenia a starostlivosti o ulice a zeleň. „Urobíme všetko pre to, aby sme tento stav odvrátili. Veľmi rád by som občanom vysvetlil, v akej zložitej situácii sa mesto nachádza, potrebujem im vysvetliť kroky, ktoré pripravujeme. Aj napriek tomu, že mesto je vo vážnej finančnej kríze, je tu aj príležitosť dokázať, že sa nám podarí mesto ozdraviť. Možno sa budeme musieť na čas uskromniť, ale skutočnosť je taká, že mesto dnes na mnohé činnosti, ktoré dlhoročne poskytovalo, jednoducho nemá. Pokiaľ nezreštruktura­lizujeme dlhy mesta, ktoré sú astronomické, mesto sa nepohne ani o krok,“ dodal Rybníček.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM