Lenka Merava Kultúra

Profesionálnej tanečnici počarovala karibská a kubánska kultúra

Marta Šujaková je profesionálna tanečnica, ktorá sa venuje šíreniu kubánskej a karibskej kultúry na Slovensku. Tancuje so svojou skupinou doma aj v zahraničí, okrem toho robí kurzy latinských tancov v Trenčíne, Považskej Bystrici, Púchove, Žiline

Marta sa tancu venuje už od deviatich rokov. Prešla od základov na základných umeleckých školách, cez balet, klasiku, spoločenské tance, kde patria latino a štandardné tance a následne sa tomu venovala na vysokej škole, kde chodila na rôzne súťaže. Tu stretla ľudí z karibských krajín, ktorí v Bratislave šírili tance ako sambu, rumbu, brazílsku sambu a iné tance priamo zo srdca Kuby. „ Úplne ma to vzalo, uchvátilo. Začala som asistovať a šíriť latinské tance po Slovensku,“ povedala Marta. „Tak ako to robím ja, učia to Kubánci a ľudia všade v Európe,“ dodala Marta.

Kurzy sa konajú pre dospelých od 18 do 100 rokov, od začiatočníkov po pokročilých. Nie sú obmedzované vekom, váhou, farbou pleti. „Nemusia mať ani partnera. Striedajú sa, aby sa muži naučili viesť ktorúkoľvek partnerku , ktorá im príde pod ruku a ženy si nezvykali na vedenie iba ich partnera, ale nechali sa viesť kýmkoľvek a zatancovali si. Stretnú sa tu ľudia, ktorí sa učia kroky, tancujú v pároch, okrem toho majú aj hromadnú formu salsy, kde tancujú všetci spolu. V tancoch podľa Marty už viacerí pokročili, vidí na nich úspechy svojej práce. Niektorí ani nechceli opustiť parket. „Muži, ktorí o sebe tvrdia, že sú drevá, najlepšie idú dopredu, lebo  ich to baví a robia najväčšie pokroky,“ dodala s úsmevom profesionálna tanečnica.

V Trenčíne Marta vedie kurzy už dva roky neďaleko mestskej veže. „Mám to rozdelené do dvoch skupín, začiatočníkov a pokročilých. Každý deň som v inom meste. V Trenčíne som štvrtky od 19 tej chodia začiatočníci, ktorých učím úplné základy a o 20 tej chodia pokročilý,“ uviedla Marta Šujaková. Kubánska salsa je stále vo vývoji, pridávajú sa do nej nové prvky a vznikajú nové tance. Marta uviedla, že aj sama prepadla tomuto tancu. „Keď tomu ľudia už prepadnú, je to na doživotie. Ide o závislosť, aby si tanečníci mohli vyskúšať, to čo sa naučili na dvojdňových až trojdňových festivaloch, alebo workshopy, kde celý deň tancujú a večer je pre nich párty,“ povedala Marta.

Keďže tanec na Slovensku je slabšie hodnotený ako v zahraničí, cestuje často aj do zahraničia. „Chodím tam rada za známymi a kamarátmi, je to lepšie finančne ohodnotené. Ak sa tomu chcem venovať, musím sa obracať,“ uzavrela.

Marta Sulekova
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM