Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Na náladu zahrá famózny Santana, meniny oslavuje dvojica bojovníkov

V stredu 20. júla pred 549 rokmi začala v Bratislave svoju činnosť prvá univerzita na území Slovenska Academia Istropolitana.

Príjemné počasie

Nie otravných nad tridsať, ani nízkych pod dvadsať. V stredu nám počasie pripraví denné teplotné maximá medzi 22 až 27 stupňami, na Orave, Liptove a Spiši to bude okolo 20, na horách vo výške 1500 m zasa 11 stupňov.

Zafúka prevažne severný vietor do 5 m/s (20 km/h). SHMÚ informuje aj o tom, že bude jasno až polojasno, ráno sa na niektorých miestach môžu vyskytnúť hmly, na severe a výhodne si nezabudnite dáždnik, pretože sa počíta s ojedinelými prehánkami. Deň bude ovplyvnený aj starou pranostikou – „Na svätého Eliáša je dopoludnia leto, popoludní jeseň“, ktorá nebude ďaleko od pravdy, k večeru totiž bude chladnejšie.

Iľja, Eliáš, všetko najlepšie!

Obe mená sú hebrejského pôvodu, obe znamenajú „môj Boh“ a obe sú skôr rozšírené v rusky hovoriacich krajinách. Ich nositelia sú aktívni, zodpovední, radi sa stretávajú s ľuďmi. Tiež sú to zarputilí bojovníci, žiadna prekážka pre nich nie je nezdolateľná.

Zo známych osobností sme v priebehu rokov narazili na mená ako Iľja Muromec, bájna ruská postava, známy je aj hokejista Iľja Kovaľčuk či staroveký prorok Eliáš.

Návrat do histórie

20. júl v roku 1919 je prvým v živote svetoznámeho horolezca a bádateľa Edmunda Percivala Hillaryho. V 1947 sa narodil gitarista Carlos Santana, v 1953 zasa futbalista a tréner Ladislav Jurkemik, ktorý v 1976 získal titul majstra Európy. V 1992 abdikoval československý prezident Václav Havel.

Rok 2005 a Kanada je treťou krajinou sveta (po Belgicku a Holandsku), ktorá povolila uzatváranie homosexuálnych manželstiev.

Carlos Santana – Smooth

Rodák z Mexika vyrastal v Tijuane, aby sa potom s rodičmi presťahoval do San Francisca, kde sa začal naplno venovať hudbe, konkrétne gitare. Na nej dosiahol podľa mnohých level virtuóza, časopis Rolling Stone ho dokonca berie ako jedného z pätnástich najlepších gitaristov všetkých čias.

My si zahráme známy song Smooth, ktorý nahral spoločne so spevákom kapely Matchbox Twenty Robom Thomasom.

Santana - Smooth ft. Rob Thomas
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM