Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Slovensko hromadne oslavuje, Peter a Pavol prinášajú horúce počasie

Tradičný servis, s ktorým štartujeme nový deň. Pripravte sa na veľké teplo, ktoré miestami doplnia búrky i množstvo oslávencov, veď mena majú Petrovia, Pavlovia i Petry.

29. jún je aj Dňom Dunaja, ktorý v roku 2004 vyhlásila Medzinárodná komisia na ochranu.

Oteplí sa

Po dvoch dňoch sa opäť môžeme tešiť na tridsiatky. Najvyššie denné teploty vystúpia na 25 až 30 stupňov, na Orave, Liptove a Spiši to bude okolo 24, na horách vo výške nad 1500 m približne 17 stupňov.

V priebehu dňa bude malá, popoludní zväčšená oblačnosť, ojedinele sa vyskytnú aj prehánky a búrky z tepla. Fúkať bude slabý vietor, ktorý počas dažďa zosilnie.

Peter, Pavol a Petra

Jedno z najčastejších mien u nás Peter pochádza z gréčtiny a aj podľa kresťanskej vierouky nesie význam pevný ako skala. Jeho ženskou obdobou je Petra. Pavol má pre zmenu latinský pôvod, pričom do nášho jazyka sa prekladá ako skromný, malý.

Petrovia sú dynamickí, citliví, majú vysoko vyvinutú intuíciu, sú to ľudia so srdcom i pôžitkári. Na fyzickú prácu príliš nie sú. Známe osobnosti s týmto frekventovaným menom sú napríklad jeden z Ježišových nasledovníkov, ktorý stál aj pri zrode kresťanskej cirkvi. Ďalej speváci Nagy a Stašák, skvelý jazzový hudobník Lipa i hokejový majster sveta z roku 2002 Bondra.

Jedna z najznámejších Petier je herečka Polnišová, poznáme ale aj speváčku Černockú, či autorku Džengerovú.

Pavlovia sú víťazné typy, sú citliví, emotívni, životaschopní, nežní i trpiaci, keď ich niekto zradí. Aj toto meno patrí blízko k Ježišovi Kristovi, presnejšie k jeho apoštolom. V obľube ho mali aj pápeži, u nás je veľmi pozitívne vnímaný Ján Pavol II. Dôkladne v povedomí Slovákov je ale aj spisovateľ Hviezdoslav, jeho kolega Dobšinský, zakladateľ slavistiky Šafárik i speváci Habera a Hammel. Veľkou športovou osobnosťou bol nebohý hokejista Demitra, či stále je olympijský medailista v biatlone Hurajt.

Náhľad do minulosti

V roku 1900 sa narodil sa francúzsky spisovateľ ANTOINE MARIE ROGER DE SAINT-EXUPÉRY, ktorý zahynul pri prieskumnom lete nad okupovaným Francúzskom v roku 1944. Dnes mnohí poznajú jeho vrcholné dielo, knižku Malý princ.

V 2003 zomrela americká herečka KATHARINE HEPBURNOVÁ, štvornásobná držiteľka Oscara. Smutný bol aj tento deň v roku 2015, pretože bol posledným v živote skvelého futbalistu JOSEFA MASOPUSTA, vicemajstra sveta. Rovnako tak skonal aj skvelý herec LADISLAV CHUDÍK, dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla.

Kráska z pódií

Známa popová interpretka Nicole Scherzingerová, ktorá si meno urobila v dievčenskej formácii Pussycat Dolls, oslavuje 38. narodeniny. A práve sympatická Havajčanka zaspieva pieseň Poison.

Nicole Scherzinger - Poison
1
Galéria
Ranná 4 29.6.
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM