Prokop Slováček Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Slovensko si oddýchne, búrky konečne utíchnu

„Keď je v prvom augustovom týždni teplo, bude biela zima,“ hovorí pranostika na dnešný deň. Schválne, tak akú zimu budeme mať?

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Slovensko si oddýchne, búrky konečne utíchnu
Zdroj: TASR

Počasie

Predpokladá sa len malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky. Napršať by malo len pár milimetrov. Najvyššia denná teplota bude od 24 do 28 stupňov, v Žilinskom kraji a na Spiši od 20 do 24 stupňov. Vietor len slabý.

Meniny má Gustáv

Meno má švédsky pôvod a jeho význam je „opora Gotlanďanov“. Oslávenci si potrebujú stále dodávať sebadôveru, aj keď sú v podstate optimisti. Ak ich citový život naberá rýchle obrátky, uzavrú sa do seba. Chýba im bojovnosť, sú však veľmi pracovití a schopní rýchlo sa prispôsobiť. Vôľa Gustávov nie je práve pevná. S tým súvisí aj ich nestálosť.

Čítajte aj: OH v Riu: Niektoré naše hviezdy chýbajú, bude Saganov risk úspešný?

Stalo sa na Slovensku

V roku 1892 bol vydaný zákon, zavádzajúci korunovú menu v Habsburskej monarchii – zlaté a grajciare nahradili koruny a haliere. Nová mena sa s ťažkosťami presadzovala, trvalo osem rokov postupného sťahovania starých mincí a bankoviek. Korunová mena bola definitívne používaná od 1.1.1900

V roku 1946 sa narodil sa v Banskej Bystrici politik, prvý šéf Ústavu pamäti národa JÁN LANGOŠ, aktívny predstaviteľ protikomunistického disentu. Zomrel pri automobilovej nehode 15.6.2006.

Stalo sa vo svete

V roku 1875 v Londýne otvorili prvú dráhu špecializovanú pre kolieskové korčule vo Veľkej Británii.

V roku 2007 ruská ponorka dosiahla na Severnom póle dno Severného ľadového oceánu a umiestnila tam štátnu vlajku. Symbolicky tak deklarovala nároky Moskvy na arktické územie. Špeciálna ruská vlajka vyrobená z titánu sa tak objavila v hĺbke 4261 metrov.

Skladba dňa

V roku 2001 zomrel Ron Townson, člen vokálnej skupiny Fifth Dimension. Úspech im priniesla úprava piesní Aquarius/Let The Sunshine z rockového muzikálu Hair, ktorá viedla v apríli 1969 americkú hitparádu. My sme vybrali kúsok z modernejšej verzie tejto kultovej piesne.

Muzikal Hair
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM