Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Spomíname na hokejového obľúbenca, počasie nás poteší

Práve v tento deň nás na paralympiádach potešili športovci, pripomíname si aj úmrtia dvoch slovenských hokejistov a blahoželáme nositeľkám mena Marianna.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Spomíname na hokejového obľúbenca, počasie nás poteší
Zdroj: TASR

Bude teplejšie, ustúpi dážď

V stredu nám počasie pripomenie teplé letné dni, teplotné maximá sa totiž vyšplhajú na 24 až 29 stupňov, na horách vo výške 1500 metrov bude 13°C. Zafúka prevažne severovýchodný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Oslavuje Marianna

Meno Marianna pochádza z latinského Marianus a znamená „patriaca rímskemu rodu Mariovcov". Jeho nositeľky sú vytrvalé a neoblomné, často sa však uzatvárajú do seba, nepovažujú za potrebné prejavovať svoje pocity a názory.

Toto meno je symbolom Francúzska. MARIANNE ako alegória krajiny galského kohúta zdobí od roku 1877 radnice miest.

PREČÍTAJTE SI: Hudobná legenda s trvalým odkazom: Freddie Mercury by mal sedemdesiat

Pohľad do histórie

V 1533 sa narodila anglická kráľovná ALŽBETA I. Počas jej vlády rozkvitalo divadlo (William Shakespeare, Christopher Marlowe). V 1909 uzrel svetlo sveta americký spisovateľ, scenárista, divadelný a filmový režisér, držiteľ Oscarov ELIA KAZAN, známy napríklad drámou Džentlmenská dohoda či Na východ od raja v hlavnej úlohe s Jamesom Deanom.

V roku 1929 sa narodil režisér SVÄTOPLUK ŠABLATÚRA, zakladateľ a priekopník dabingu na Slovensku. O päť rokov na to prišiel na svet legendárny športový komentátor KAROL POLÁK. Rok 1960 zasa má v rodnom liste bývalý hokejový reprezentant a prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja DUŠAN PAŠEK, ktorý v marci 1998 spáchal samovraždu.

Je to už päť rokov, čo pri leteckom nešťastí v blízkosti Jaroslavľu zahynul hokejista PAVOL DEMITRA. V roku 2008 získala Veronika Vadovičová na pekinskej paraolympiáde v Číne zlatú medailu v streľbe zo vzduchovej pušky. Rovnaký kúsok sa o štyri roky na to v Londýne podaril tímu stolných tenistov v zložení Ján Riapoš, Rastislav Revúcky a Martin Ludrovský.

Sagvan Tofi

Český spevák a herec Sagvan Tofi sa preslávil vo filme Kamarád do deště (1988). K popularite filmu prispela aj ústredná pesnička Dávej ber a tú si aj hráme.

RANNÁ ŠTVORKA - 7.9.
4
Galéria
Zdroj: TASR
Sagvan Tofi - Davej ber
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM