Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Upršaný deň je ideálny na stretnutie pod dáždnikom aj v hudbe

Dnešným hudobným oslávencom je Michal David, ktorého nezabudnuteľné hity sú známe najmä z filmových príbehov z konca 80. rokov. A práve dážď, o ktorom spieva v známom hite, nás dnes neminie. Vedeli ste, že spevák nie je ani Michal, ani David?

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Upršaný deň je ideálny na stretnutie pod dáždnikom aj v hudbe
Zdroj: TASR

Západ: Oblačno až zamračené a miestami prehánky alebo dážď. Od západu ubúdanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 20 až 23 °C.

Stred: Oblačno až zamračené a na mnohých miestach prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky. Zrážky môžu byť ojedinele aj intenzívne. Popoludní od západu ubúdanie zrážok a miestami aj zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 19 až 24 °C.

Východ: Oblačno až zamračené a na mnohých miestach prehánky alebo dážď, miestami aj búrky. Zrážky môžu byť ojedinele aj intenzívne. Popoludní od západu ubúdanie zrážok a miestami aj zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 24 až 29 °C.

Čítajte aj: Počasie dá zabrať: Východ zasiahnu extrémne horúčavy, inde hrozia búrky a povodne!

Meniny má Kamil

Mužské meno Kamil na nás dýcha ďalekou orientálnou exotikou a v preklade znamená „chrámový sluha“. Kamilovia majú radi deti, starajú sa o ne a zahrňujú ich láskou rovnako ako partnerku. Ich citový život býva bohatý. Sú veľmi galantní a romantickí.

Cítia sa nesvoji, ak nemajú svoj život pevne v rukách, alebo ak ich prekvapí nečakaná situácia. V spoločnosti sa správajú milo, uvoľnene a otvorene.

Stalo sa doma

1764 – Tlačiar Ján Michal Landerer začal v Bratislave vydávať po nemecky písané Pressburger Zeitung (Bratislavské noviny). Vychádzali nepretržite 165 rokov až do roku 1929.

1943 – Narodil sa v Bratislave moderátor, publicista, scenárista, herec (napr. Radošinské naivné divadlo) a humorista MILAN MARKOVIČ.

1976 – Našlo sa telo 20-ročnej študentky medicíny Ľudmily Cervanovej v potoku Čierna Voda v blízkosti Kráľovej pri Senci.

Stalo sa vo svete

1789 – Útokom na Bastilu (francúzske štátne väzenie a symbol kráľovského despotizmu) sa začala Veľká francúzska revolúcia (1789–1794).

1862 – Narodil sa rakúsky maliar, grafik a popredný predstaviteľ viedenskej secesie GUSTAV KLIMT, ktorého kvôli jeho zobrazovaniu žien alebo milostných scén mnohí považovali za šíriteľa pornografie, ale iní zase za priekopníka nových foriem výtvarného zobrazovania. Zomrel 6.2.1918.

Skladba dňa

Narodeniny má Michal David (1960), vlastným menom Vladimír Štancl. Študoval na pražskom hudobnom konzervatóriu. V roku 1976 založil jazzové kvarteto „Čtyři“ a získal ocenenie „Hudobník roku“ na Pražských hudobných dňoch. Pripojil sa k skupine Kroky Františka Janečka, kde hral a spieval s Janou Kratochvílovou.

Na hudobnom festivale Intertalent zvíťazil s piesňou Nenapovídej. Prvé sólové album vydal v roku 1980. Jeho hudbu možno počuť v divácky úspešných filmoch Vítr v kapse, Láska z pasáže, Discopříběh.

Skladbou dňa je Každý mi Tě lásko závidí, v ktorej spieva o romantickom stretnutí v daždi.

Ilustračné foto, TASR

Michal David
1
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM