Monika Földešiová Tlačové správy

Rekonštrukcia interiéru aj v zime? Povieme vám, ako na to

Ak sa chystáte zobytňovať podkrovie, rekonštruovať byt či len doriešiť v interiéri zopár „nezrovnalostí“, určite ste už uvažovali nad využitím ľahkých priečok a konštrukcií. Možno vám naše tipy pomôžu nájsť nielen krásne, ale aj praktické riešenia.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia interiéru aj v zime? Povieme vám, ako na to
Zdroj: Dnes24.sk

(PR) – Suché konštrukcie, ako sa tiež nazývajú, sa dajú zhotoviť rýchlo, jednoducho, bez zbytočného neporiadku aj v zimnom období a dokážu priniesť domácnosti mnoho výhod. My sme si posvietili na niekoľko možností, ktoré budú efektívne nielen pre vás…

Stropné podhľady

Do spoločenskej zóny sa výborne hodia stropné podhľady. Umožňujú rozmiestniť osvetľovacie zdroje podľa vašej fantázie a popri nich môžu schovať aj technické rozvody. Závesný systém, na ktorý sa profily podhľadov inštalujú, dokáže pod stropom vytvoriť dutinu od 3 cm až do niekoľko metrov. Strop s rozdielnou výškou umožňuje vytvoriť optické rozdelenie miestnosti, celoplošné zníženie stropu zas môže pridať na útulnosti priestoru s vysokými stropmi a ušetriť na energii potrebnej na jeho vykúrenie.

V podhľadoch vždy ostáva dosť miesta pre izolačnú vrstvu, ktorá môže byť veľmi užitočná. Ideálnym materiálom sú izolácie zo sklenej minerálnej vlny, ktoré sa vďaka svojej vláknitej štruktúre vynikajúco prispôsobujú nerovnostiam v dutinách a pružné minerálne vlákna dokonale vyplnia priestor. Na trhu je ekologická verzia sklenej minerálnej vlny na báze ECOSE Technology, konkrétne do stropnej konštrukcie je ideálne použiť produkt Classic 039.

Sklená minerálna vlna – „vata“, ako sa ľudovo nazýva – sa veľmi dobre dopĺňa aj s inštalovaným stropným chladením – skúsené firmy dokážu vytvoriť v sadrokartónových podhľadoch rozmiestnenie trubiek s maximálnym chladiacim výkonom a tepelnái zolácia zabraňuje zbytočným únikom.

Prosím nerušiť!

V interiéri často potrebujeme opticky alebo konštrukčne oddeliť pracovný alebo relaxačný kútik, prípadne efektne oddeliť kuchyňu alebo predsieň od obývačky. Sadrokartónové priečky a polopriečky sú vhodným riešením. Môžete si ich „vymodelovať“ podľa priania, sadrokartónové dosky sa dajú ľubovoľne rezať a dokonca aj ohýbať, takže „predely“ môžu byť skosené, oblé i zubaté.

Ak potrebujete oddeliť miestnosť od okolitého hluku, dobrým riešením je dvojité opláštenie sadrokartónovej konštrukcie vyplnené minerálnou sklenou vlnou. Táto kombinácia je najlepšou zvukovou izoláciou, ktorou dosiahnete absolútne súkromie. Tepelná izolácia môže prispieť aj k zdravej klíme – minerálna vlna na báze ECOSE Technologyod spoločnosti Knauf Insulation je vyrobená z prírodných materiálov bez použitia formaldehydu, fenolov a melých farbív. Vhodným izolantom pre priečkové konštrukcie je TI 140 Decibel v rolovanej formealebo TP 115 vo forme dosiek.

Nezanedbateľnou prednosťou izolácie na báze sklených minerálnych vlákien je aj jej protipožiarna bezpečnosť – nehorí ani nešíri plameň, preto dom spoľahlivo ochráni pred požiarom.

Bytové jadro

Ľahké priečky sú veľmi obľúbené aj pri rekonštrukciách bytového jadra. Pri správnom nastavení profilov zavesíte na sadrokartónovú stenu záchodovú misu, bidet i umývadlo. Umožní vám tiež pohodlnú inštaláciu podomietkovej splachovacej nádrže a umiestnenie vodovodných rozvodov. Veľmi dôležité je aj riešenie technickej šachty. Mala by byť dôkladne zvukovo izolovaná a izolácia by mala byť umiestnená zo všetkých strán, na ktorých susedí s obytnými miestnosťami. Ideálnou kombináciou pre zvukovú izoláciu je spojenie sklenej minerálnej vlny so sadrokartónom – vlna eliminuje zvuky s vyššími frekvenciami a tvrdší sadrokartón zasa tóny v nižších frekvenčných hladinách. Takáto zvuková izolácia je omnoho účinnejšia ako vymurovanie priečky z pórobetónových tvárnic a zachytí o 20 dB hluku viac ako tvárnice s rovnakou hrúbkou.

Jednoduchá manipulácia

Pohodlné narábanie so sadrokartónovými doskami ako aj s izolačným materiálom uľahčí prácu profesionálovi i laikovi. Všetky produkty zo sklenej minerálnej vlny od Knauf Insulation sú z výroby komprimované, čo zjednodušuje manipuláciu s balíkom a šetrí miesto pri prevoze, skladovaní a manipulácii s ním. Produkty na báze technológie ECOSE, sú príjemné na dotyk a menej prašné. Pre priečky sú konkrétne určené výrobky TP 115 alebo TI 140 Decibel, ktoré majú zvýšený vplyv na vzduchovú nepriezvučnosť konštrukcie, v prípade potreby, napríklad pri izolácii jadra od šachty, aj dobre tepelne izolujú.

Viac informácií nájdete na www.knaufinsulation.sk alebo www.ecose.sk

Rekonštrukcia interiéru aj v zime
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM