Lenka Merava Kultúra

Retrospektíva-výstava k jubileu

„Na to, aby sa človeku niečo páčilo, potrebuje pohodu psychiky, dobrý relax. Potom má aj úspech a význam." V rámci výstavy Méta sa 4. novembra v bývalom Dome Armády uskutočnila aj autorská výstava Retrospektíva pri príležitosti život

Hlavným cieľom jeho tvorby je pretvárať čierno-bielu fotografiu do rôznej tóniny a postupne sa začal venovať makrofotografii a živej fotografii. Na jednej strane sa venuje tmavému portrétu, na druhej starším záležitostiam , ktorú volá generácia spomienok. Ako sám tvrdí, je zástancom aj klasického fotografovania. „V prvom rade človek musí nafotiť až potom môže robiť niečo v počítači, je tu dosť vecí, aj počítačová montáž. Robiť niečo na silu nikdy nevyjde a nemá na úspech,“ hovorí Július Kákoš.

Rozhovor s jubilantom

Čo pre vás znamená fotografia? Mám dva relaxy. Amatérsku fotografiu a letecké modelárstvo, keďže som mal kamarátov, ktorí robili všetko na maximálnej miere, snažím sa byť taký tiež. Je to dosť pracné ,ale pokiaľ nie som spokojný tak to pretváram alebo to nedám. Nafotografujem druhú záležitosť, aby som bol s tým spokojný. Hovorí sa, že keď sa ti niečo ľúbi a nevieš čo s tým , daj si to na kredenec a dívaj sa na to týždeň, dva, keď to nezahodíš, tak je to dobrá fotografia, ak to zahodíš, tak to stálo za kočku.
** Technika, akú používate?** Robil som pred piatimi rokmi klasické filmy, teraz fotím na digitále, ale v prvom rade v počítači spraviť výrez a upraviť, snažím sa nafotiť aby prvotná fotografia niečo hovorila, fotografia, ktorá je umelo spravená , môže sa páčiť prvého pol roka , pozrie sa na to o rok o dva a nie je to ono. ** Má svoje čaro digitálna fotografia?** Má svoje čaro, pokiaľ ju človek vie využiť aj digitálnu záležitosť, pokiaľ robím také veci, ktoré fotografiu podporujú, ak chceš s fotografie niečo nasilu spraviť . malo by to vždy podporiť bud estetiku obrazu alebo zmysel obrazu . nikdy nemá končiť obraz bielym rámom, biela farba je cestovateľská . biela farba odvádza pozornosť. Farbu treba pekne ohraničiť. Ako aj v prírode celá obloha je nejako orámovaná.

Statické veci alebo v pohybe? Fotím všetko, nikdy som sa nezameriaval na jeden motív, skôr univerzálne, človek potrebuje prirodzený rytmus života. Raz dýchate rýchlejšie raz pomalšie, raz si vydýchnete a to isté je aj v tejto práci, či je to výtvarná alebo profesionálna práca. Tak aby to nebolo nútené.

Kakos
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM