Lenka Merava Rôzne

Richard Rybníček nový primátor Mesta Trenčín

Richard Rybníček sa stal oficiálnym primátorom Mesta v Trenčín. Už počas celého dňa sa cítil príjemne a dalo by sa povedať, že o svojom víťazstve nepochyboval. Veril, že vyhrá spravodlivosť a túžba občanov po zmene.

Dnes sa zúčastnil aj na futbalovom zápase AS Trenčín a MFK Zemplín Michalovce. Úsmev z tváre mu nezmizol. Jeho dobrá nálada pretrvávala aj vo večerných hodinách, kedy sa zábava na párty niesla v príjemnej atmosfére. Okolo pol noci fanúšikovia a poslanci čakali spolu s ním na výsledky. Pri šampanskom oslávili svoje víťazstvo o kreslo o primátora Mesta Trenčín.

Rozhovor s primátorom Richardom Rybníčkom pred zverejnením výsledkov

Zúčastnili ste sa volieb?

Bol som voliť aj s mamou. Situácia pred voľbami je dobrá, ľudia sú napätí. Myslím si, že ľudia sú v očakávaní. Trenčín patrí medzi mestá, kde sa ľudia vyburcovali a išli voliť zmenu. Cítil som nadšenie v ľuďoch, mám z toho dobré pocity.

Skorumpovanie falšovanie výsledkov. Počul som o tom veľa. Dostal som varovaní od rôznych ľudí. Cítim sa občanom slobodnej krajiny a slobodného štátu. Neviem si predstaviť, že by niekto niečo také mohol urobiť. Nie som tejto myšlienke naklonený. Som pokojný. Slovensko je demokratická krajina.

Aké sú Vaše pocity? Mám pocit veľkej pokory a priznám sa,vzhľadom na to že som prvý krát v tejto situácii tak neviem vyhodnotiť čo to všetko znamená tak si počkám ešte na výsledok, aby som nehovoril niečo čo nie je pravda,zatiaľ som pokorný.

Akú účasť očakávate ? Dopočul som sa, že na Slovensku je zatiaľ nízka volebná účasť, ale z toho taký mám pocit , že v Trenčíne by mohla byť jedna z najvyšších volebných účastí .Považujem to za obrovský úspech. Ľudia v Trenčíne chceli zmenu a zdá sa, že sa im zmena podarí.

Zmeny Trenčíne ak budete primátorom? Na veľa vecí sa treba pozrieť s pokorou a pokojom. Nejdem radikálne niečo riešiť, rozbíjať. Treba všetko vyhodnotiť, skontrolovať, v akom stave je mesto, povedať čo bolo dobré pochváliť, čo bolo zlé, treba skritizovať,zmeniť. Jediná vec, ktorá sa nestala v tomto meste a tomuto mestu chýba je otvorenosť,to je to čo chcem zmeniť.Chcem otvoriť mesto ľuďom, aby ľudia mali prístup do mesta, kedykoľvek vedeli, že môžu za mnou prísť a môžu so mnou hovoriť,aby pri všetkých kľúčových rozhodnutiach spolurozhodovali. Aby to nebola len úzka skupina ľudí, ktorá niekde na úrade rozhoduje a ostatný ľudia sa dostanú len pred hotové riešenia,pretože ľudia tvoria mesto. A tí čo sú zvolení sú ich služobníci. To je vec, ktorú chcem v meste zaviesť a urobím preto všetko. Je to politické rozhodnutie, kedy vy vedome na základe slobodnej vôle dávate svoju hlavu na klát.Musíte si byť istý, že každý jeden človek má právo vám vynadať a povedať svoj názor, že to robíte zle alebo dobre.Môže si „robiť čo chce,“ pretože je vaším klientom a ja som jeho služobníkom a s týmto rozhodnutím každý politik musí ísť do politiky, v opačnom prípade prehrá, lebo ľudia mu prestanú dôverovať Musia vidieť, že im dôverujete a oni musia dôverovať vám, o tom to je.

** Čo spravíte ako prvé, keď sa stanete primátorom?**

Keby som vyhral tak 3. decembra je sviatok sv. Františka Xaverského patróna Mesta Trenčín, chcel by som v Piaristickom kostole usporiadať bohoslužbu, kde by som sa poďakoval Bohu a voličom za zvolenie. Chcel by som to zaviesť ako každoročnú tradíciu, aby sa každý primátor takýmto spôsobom poďakoval za ten dar voľby je to stokrát lepšie ako robiť ohňostroje. To by bolo prvé čo by som spravil, keby som bol zvolený za primátora.

Lenka Meravá a Andrej Mokrička

Richard Rybnicek
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM