Rôzne

Rozhodli ste, kam pôjdu peniaze: Nielen Trenčín sa môže tešiť na tieto projekty

V máji ste hlasovaním mohli rozhodnúť o tom, na ktoré peniaze pôjdu zo župnej pokladnice peniaze. Máme sa na čo tešiť!

Ilustračný obrázok k článku Rozhodli ste, kam pôjdu peniaze: Nielen Trenčín sa môže tešiť na tieto projekty
Foto: Marek Vatraľ

V minulom roku zaviedol Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) novinku v podobe participatívneho-komunitného rozpočtu (PKR). Ten dal možnosť občanom na území kraja rozhodnúť o použití časti verejných financií, vďaka čomu sa podarilo za 99-tisíc eur zo župnej pokladnice zrealizovať celkom 28 projektov. Rovnakú možnosť dostali ľudia aj v roku 2018, keď do druhého ročníka PKR TSK sa mohol so svojím projektom prihlásiť každý z nášho kraja. Maximálna výška jedného podporeného projektu je 2 200 eur.

Na verejnom zvažovaní prihlásených projektov sa rozhodlo o tom, že za okres Trenčín do verejného hlasovania postúpilo celkovo deväť projektov, z toho sedem projektov predložilo z mesta Trenčín, jeden projekt obec Drietoma a jeden OZ rodičov pri MŠ v Trenčianskych Tepliciach. Verejné hlasovanie prebehlo od 1. do 15. mája, pričom rozhodlo o tom, že neuspeli štyri projekty. Konkrétne: „Keď radi tvoríme, spolu sa bavíme!“ OZ rodičov pri MŠ v Trenčianskych Tepliciach (dostali 175 hlasov), „Nordic Walking pre všetkých“ od OZ Nordic Walking Trenčín a okolie (131 hlasov), „Leto v galérii“ od Galérie M. A. Bazovského v Trenčíne (121 hlasov) a „Minimalizujeme odpad“, ktorý predkladalo Športové gymnázium v Trenčíne (7 hlasov).

Naopak, uspeli tieto projekty: „Hospic ako pomoc rodinám a rozvoj dobrovoľníckej činnosti v ňom", ktorý predkladal Hospic Milosrdných sestier “ (5246 hlasov), „Trenčín na korze OZ Sýkorka“ (259), „Parenicafest 2018 OZ Vivax z Drietomy“ (216), „Doplnenie krojového vybavenia, FS Trenčan“ (215) a „Propagácia športu v Trenčíne“ (176).

Práve jednu tretinu všetkých hlasov verejnosti získal nápad podaný Hospicom Milosrdných sestier z Trenčína, ktorého snahou je vytvoriť domáce prostredie pre pacientov s onkologickými chorobami. Projekt Hospic ako pomoc rodinám a rozvoj dobrovoľníckej činnosti v ňom má zároveň zvýšiť informovanosť verejnosti o hospicovej starostlivosti a dobrovoľníctve v hospici.

Viac o úspešných projektoch v našom okrese

Hospic ako pomoc rodinám a rozvoj dobrovoľníckej činnosti v ňom – celkové výdavky projektu 2200 eur

V Trenčíne od roku 2005 pôsobí Hospic Milosrdných sestier ako špecializované neštátne zdravotnícke zariadenie. S kapacitou 24 lôžok pomáha nevyliečiteľne chorým pacientom zväčša s onkologickými chorobami. Zámerom projektu je vytvoriť prostredie, ktoré sa čo najviac podobá domovu. V rámci projektu chcú predkladatelia zvýšiť informovanosť o možnostiach hospicovej starostlivosti pre širokú verejnosť a zvýšiť rozvoj dobrovoľníctva v hospici.

Trenčín na korze – celkové výdavky projektu 3300 eur, nárokovaná výška podpory 2200 eur

Cieľom projektu Trenčín na korze je rozšírenie moderného mestského trhu v netradičnom priestore. Trenčín na korze by sa po prípadnom úspechu v PKR 2018 nekonal len jedenkrát do roka na Ulici 1. Mája v Trenčíne, ale aj druhýkrát, a to práve vo vianočnom období v priestoroch trenčianskej synagógy.

Parenicafest 2018 – celkové výdavky projektu 21 340 eur, nárokovaná výška podpory 2200 eur

Prioritným cieľom projektu je poskytnúť amatérskym kapelám priestor na prezentáciu pred širokou verejnosťou. Financie z PKR by organizátori využili na materiálno-technické zabezpečenie podujatia. Od roku 2009 dokázali organizátori na festival prilákať 8 tisíc návštevníkov a 60 interpretov z celého Slovenska. Dnes už vedia festival zorganizovať na takej úrovni, aby sa popri 2 –3 známych interpretoch, ktorí sú ťahákom podujatia, odprezentovala aj nová domáca tvorba amatérskych zoskupení.

Doplnenie krojového vybavenia – celkové výdavky projektu 2260 eur, nárokovaná výška podpory 2200 eur

Folklórny súbor Trenčan vznikol pri Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne v roku 1949. Už skoro 69 rokov tak funguje výlučne ako stredoškolský folklórny súbor. Jeho členovia sa ročne predstavia na 25 vystúpeniach na domácich javiskách, ďalšie predstavenia absolvujú na zahraničnej pôde. Cieľom projektu Folklórneho súboru Trenčan je využiť finančnú dotáciu z PKR 2018 na nákup 20 párov tanečných čižiem.

Propagácia športu v Trenčíne – celkové výdavky projektu 5000 eur, nárokovaná výška podpory 2200 eur

Predkladatelia projektu s názvom Propagácia športu v Trenčíne majú víziu prilákať deti k športu a zaplniť športoviská. S finančnou podporou od TSK chcú žiadatelia spopularizovať športové aktivity na území krajského mesta. Plánujú tak urobiť napríklad aj prostredníctvom vysielania zápasov športových klubov, krátkych videoreportáží či propagácie jednotlivých druhov športov, akými sú florbal, futbal, hádzaná či bedminton.

Pozn. Maximálna výška jedného podporeného projektu z PKT TSK je 2 200 eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM