Lenka Merava Rôzne

Rozvojové projekty majú pritiahnuť do obce nových obyvateľov

Malebná podhorská obec Selec v Trenčianskom okrese vďaka výbornej infraštruktúre, vybavenosti a dostupnosti láka nových mladých obyvateľov. Problémom je nedostatok stavebných pozemkov. I napriek tomu ponúknu podľa starostu Stanislava Svatíka mladým r

„Za veľký úspech považujem fakt, že sa nám už asi na 90 percent podarilo odkanalizovať obec. Prioritou v tomto volebnom období je dokončiť kanalizáciu aj vo zvyšnej časti dediny,“ povedal Svatík s tým, že odkanalizovanie sa už výrazne prejavilo na skvalitnení životného prostredia.
Infraštruktúra obce je podľa starostu na výbornej úrovni. Vodovod s kvalitnou pitnou vodou z pohoria Inovec, ktorá zásobuje napríklad i krajské mesto Trenčín, tu majú už 40 rokov. Potok Selčianka pretekajúci stredom dediny je zregulovaný, bezproblémové sú aj prístupové komunikácie z Trenčína, starosta si pochvaľuje aj kvalitné dopravné spojenie obce s 15 kilometrov vzdialeným krajským mestom, kam premávajú spoje každú hodinu.
„Generačný problém u nás nie je taký vypuklý ako v okolí. Dôkazom toho je materská škola so základnou školou, kde chodí spolu okolo 80 detí, máme tu súkromnú základnú umeleckú školu. Tú navštevuje asi 300 detí nielen zo Selca, ale aj z okolia. Hoci Selec má už niekoľko stoviek rokov, v dedine v podstate nenájdete starý dom. Nedostatok stavebných pozemkov prinútil mladých poopravovať si staré rodinné domy a Selec je dnes vynovenou dedinkou,“ dodáva Svatík. Pripomenul, že v auguste – septembri by mali skolaudovať novú osembytovku. Tú postaví obec vďaka prostriedkom zo Štátneho fondu rozvoja bývania.
Raritou je podľa neho prakticky nulová nezamestnanosť. „Na svedomí“ to má najmä súkromný podnikateľ zamestnávajúci okolo stovky ľudí v nábytkárstve, ale i tamojšie lesné hospodárstvo či poľnohospodárske družstvo v susednej obci. V Selci sú tri predajne potravín a rovnaký počet pohostinských zariadení, pôsobí tu i niekoľko menších súkromných podnikateľov.
Počet obyvateľov kulminoval v 50-tych rokoch, keď ich v Selci trvalo žilo okolo 1200. Postupne sa ich počet znížil dokonca až pod 900, no v posledných rokoch badať pozitívny prírastok počtu obyvateľov. „K 31. decembru 2010 žilo v Selci 1005 obyvateľov. Prekročenie tisícovej hranice prináša niekoľko výhod. Máme však pripravené rozvojové projekty, ktoré počítajú s rastom počtu obyvateľov až na 1300,“ zdôraznil starosta.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM