záruba martin Rôzne

Ručnému čisteniu ciest TSK odzvonilo

(TASR) – Čistenie cestných komunikácií po zimných posypoch bude v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zabezpečovať osem nových čistiacich automobilov.

Správa ciest TSK ich získala vďaka prostriedkom z európskeho Fondu na podporu regionálneho rozvoja. Päť veľkých zametacích vozidiel a tri menšie čistiace cisternové automobily rozdelia medzi jednotlivé strediská Správy ciest TSK.
„Ide o modernú techniku, ktorú sme doteraz nemali vôbec. Zvyšky po zimnom posype sme zberali len ručne, nová technika na jednej strane urýchli odstraňovanie posypového materiálu a na druhej šetrí životné prostredie. Po dva zametače a jedna cisterna pôjdu do stredísk v Prievidzi a Trenčíne, jeden zametač a cisterna do Považskej Bystrice,“ povedal pre TASR riaditeľ Správy ciest TSK Stanislav Lališ.
Pripomenul, že nové autá s kapacitou nádob šesť metrov kubických by sa po menších úpravách dali použiť aj ako posýpacie vozidlá. V zmysle projektu ich však musia päť rokov používať na pôvodné účely. Na celkových nákladoch vo výške takmer 3,06 milióna eur sa sumou 176.293 eur podieľal Trenčiansky samosprávny kraj.
Správa ciest TSK sa po troch rokoch od schválenia nákupu regionálnym zastupiteľstvom dočká aj nových posýpacích vozidiel. Podľa Lališa ich dostanú 11, po dva kusy pôjdu na strediská v Trenčíne, Prievidzi a Považskej Bystrici. Ilava, Myjava, Partizánske, Nové Mesto nad Váhom a Bánovce nad Bebravou dostanú po jednom sypači. Náklady na nákup sa vyšplhali na viac ako štyri milióny eur a kúpili ich z rozpočtu TSK.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM