Lenka Merava Rôzne

Rušenie železničných spojov by malo najtvrdší dopad na Trenčiansky kraj

Plánované rušenie železničných liniek a obmedzovanie spojov bude mať najtvrdší dopad na Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Z 36 liniek a spojov, ktoré chce Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSSK) zrušiť a obmedziť od 6. marca na Slovensku, je rovná š

Podľa predsedu Odborového zväzu železničiarov Františka Petrociho sa týmto návrhom ŽSSK zbavuje zodpovednosti, ktorú má voči štátu a jeho obyvateľom za dopravnú obslužnosť územia Slovenska. „V čase, keď sa v Európskej únii uprednostňuje železničná doprava, predstavitelia ŽSSK navrhujú presný opak – jej útlm. Postup spoločnosti, ktorá zabezpečuje najbezpečnejšiu a najmä najekologickejšiu prepravu cestujúcich, je nepochopiteľný,“ uvádza Petroci vo výzve adresovanej predstaviteľom vyšších územných celkov, primátorom a starostom.
Navrhované opatrenie podľa železničiarskeho odborového predáka prehĺbi rozdiely medzi regiónmi a spôsobí problémy občanom pri ceste do zamestnania a škôl. Mnohým občanom zlikviduje jedinú možnosť zamestnania v regióne.
„Ak sa zruší železničné spojenie Trenčianska Teplá – Horné Srnie, obec bude odpísaná. Neriešiteľné problémy to prinesie asi 80 percentám učiteľov základnej školy, ktorí dochádzajú z Trenčína, nehovoriac o zamestnancoch a žiakoch dochádzajúcich za prácou a do školy do Dubnice či Trenčína,“ povedal pre TASR starosta Horného Srnia v Trenčianskom okrese Jozef Húserka s tým, že problémy budú mať aj tisícky cestujúcich na Moravu.
Tvrdý dopad na obyvateľov obce a jej okolia by malo aj zrušenie trate Chynorany – Trenčín. Podľa starostky Chynorian Márie Ľahkovičovej z Chynorian denne dochádzajú do práce a do škôl desiatky obyvateľov obce.
„V minulosti už na tejto trati spoje zredukovali, kompetentní však veľmi rýchlo prišli na to, že to nebol dobrý krok a spoje vrátili späť,“ dodala
Zrušenie spojov na železničnej trati Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice bude podľa primátora Trenčianskych Teplíc Štefana Škultétyho nepríjemné nielen pre obyvateľov mesta, ale aj pre kúpeľných hostí. „V každom prípade budeme rokovať s ministerstvom o možnosti zachovania spojov i keď si uvedomujem, že v súčasnej podobe je prevádzkovanie električky finančne neúnosné,“ dodal Škultéty.
Starosta Hornej Štubne v okrese Turčianske Teplice Ondrej Piški sa o plánovanom rušení spojov na trati Prievidza – Horná Štubňa dozvedel až dnes. „Pripravujeme petíciu za zachovanie železničného spojenia s Prievidzou. Zrušenie vlakov by pocítili najmä obyvatelia Sklenného, ktorým by sa cestovanie do Handlovej predĺžilo z 15 na 70 kilometrov. To by bolo neúnosné,“ dodal Piški.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM