Webnoviny - Rôzne

S vedením univerzity v Trenčíne sa Habánik stretne až po kontrole

Štátny tajomník rezortu školstva Jozef Habánik (ĽS-HZDS) sa s vedením Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, ktorá je podozrivá z expresného udeľovania diplomov, stretne až po komplexnej ministerskej kontrole.

(WEBNOVINY) – „Až keď tá kontrola bude definitívna, až keď budem mať kópiu záverov k dispozícii,“ povedal dnes na tlačovej konferencii Habánik, ktorý na univerzite v Trenčíne aj prednáša.

Minister Ján Mikolaj poslal v utorok do Trenčína hĺbkovú kontrolu, zloženie trojčlennej komisie však tají. Povedal len, že Habánik v nej nie je. „V kontrolnej komisii ani nemôžem byť, lebo som štátny tajomník a nie na kontrolnom úseku,“ tvrdil dnes Habánik. Ako dodal, spájanie jeho mena so škandálom je súčasťou predvolebného boja. Z titulu štátneho tajomníka sa zaručil za autonómnosť komisie. Vraj sa chce riadiť heslom „dôveruj, ale preveruj“.

Habánik prízvukuje, že bude v prípade pochybenia žiadať potrestanie funkcionárov. „Osobne budem žiadať vyvodenie osobnej zodpovednosti, aj keď na to nemám právo, lebo to je právo orgánov školy, ale ja ich o to požiadam,“ vyhlásil. Ako dodal, bol by nerád, keby prípad postihol školu ako celok, lebo za individuálne zlyhanie sa odsúdiť všetkých nedá.

Podľa denníka Pravda v Trenčíne za niekoľko mesiacov získala inžiniersky diplom dcéra dekana Fakulty sociálnych a ekonomických vied Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka Daniela Bánociová. Medzitým stihla stráviť semester na výmennom pobyte v talianskej Bologni. Dekan Bánoci tvrdí, že do štúdia dcéry nezasahoval, aj keď bol podľa internetovej stránky školy členom štátnicovej komisie, ktorá ju skúšala. Pochybnosti vyvoláva aj inžinierske štúdium dekanovho syna, ktorý vraj päť ročníkov stihol za tri roky a popritom ešte študoval v Anglicku. Dva roky na päťročné štúdium stačili podľa Pravdy aj členke Akademického senátu Drahomíre Janíkovej. Rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka Miroslav Mečár obvinenia odmieta a kauzu spája s vnútornými pnutiami na škole a personálnymi problémami.

Na Trenčianskej univerzite zrejme došlo k vážnym pochybeniam, uviedol Mikolaj

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM