Maros Palesch Rôzne

Sedemdňovú diaľničnú nálepku náhradí desaťdňová

Vodiči osobných áut budú mať od januára budúceho roka už aj na Slovensku k dispozícii desaťdňovú diaľničnú nálepku, ktorej cena sa stanovila na 10 eur. Nová nálepka platná až desať dní tak nahradí doterajšiu sedemdňovú, ktorá stála 7 eur.

„Táto zmena je pre vodičov, ktorí jazdia na Slovensko na týždeň, jednoznačne výhodou,“ tvrdí dopravný analytik Jozef Drahovský. Doteraz totiž týždňová nálepka platila 7 dní vrátane dňa označenia. To znamená, že ak napríklad aj slovenský vodič, ktorý bežne po spoplatnených cestách nejazdil, ale išiel na týždňovú dovolenku od soboty do soboty, so sedemdňovou nálepkou si nevystačil. Musel si kúpiť dve. ** „Vodiči, ktorí budú odteraz jazdiť na týždňové dovolenky, tak ušetria. Pre ostatných, ktorí využívali týždňové nálepky na menej dní, to bude znamenať zvýšené náklady,“** zhodnotil Drahovský. Desaťdňová nálepka je pritom podľa neho štandard, ktorý využívajú aj okolité krajiny, napríklad Rakúsko.

Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) sa po zavedení desaťdňovej nálepky podľa odhadov zvýšia príjmy ročne približne o 495.417 eur bez DPH v porovnaní s príjmom z predaja týždňových nálepiek.

Pri ďalších, teda ročných a mesačných nálepkách, sa ceny na budúci rok meniť nebudú. „Ceny ostatných diaľničných nálepiek zostávajú na budúci rok zachované,“ potvrdil hovorca ministerstva dopravy Martin Krajčovič. Vodičov tak ročná diaľničná nálepka vyjde v roku 2012 rovnako ako v súčasnosti 50 eur. Cena mesačnej nálepky zostane tiež na terajšej úrovni 14 eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM