Webnoviny - Rôzne

Škandál s diplomami bude rektor zrejme vysvetľovať výboru

Rektor Trenčianskej univerzity Miroslav Mečár bude zrejme musieť expresné vydávanie diplomov vysvetľovať poslancom parlamentného výboru pre vzdelanie, vedu, mládež a šport.

Agentúru SITA o tom po jeho dnešnom zasadnutí informoval jeden z jeho členov, opozičný poslanec za KDH Martin Fronc. „Z ôsmich prítomných členov sedem poslancov podporilo moju iniciatívu, aby prišiel na výbor. Jeden – Ferdinand Devínsky (SDKÚ-DS) sa pri hlasovaní zdržal,“ uviedol pre SITA Fronc. Kedy bude výbor zasadať, povedať nevedel. Chce, aby to bolo ešte počas októbrovej schôdze parlamentu. „Rektor nie je osoba, ktorá je povinná prísť,“ dodal exminister školstva.

Fronc ešte pred zasadnutím výboru neuspel v pléne parlamentu s návrhom, aby na prebiehajúcej schôdzi podal informáciu o vydávaní diplomov na univerzite minister školstva Ján Mikolaj (SNS). Fronc to označil za „škandalózne“. Mikolaj tiež nebude musieť hovoriť o opatreniach a krokoch, aby sa situácia neopakovala. Mikolaj dnes na tlačovej besede informoval, že na univerzite sa kontrola už začala. Podľa neho existuje aj taká možnosť, že sa tam nič nestalo. Zloženie trojčlennej komisie, ktorá kontrolu robí, prezradiť odmietol.

O pochybnom vydávaní diplomov informoval v pondelok denník Pravda. Inžiniersky diplom expresne rýchlo získala podľa neho napríklad dcéra dekana Fakulty sociálnych a ekonomických vied univerzity Daniela Bánociová či členka Akademického senátu Drahomíra Janíková. Rektor Mečár si nemyslí, že by niekto na jeho škole porušoval zákon. Kauzu spája s komplexnou akreditáciou, vnútornými pnutiami na škole a osobnými problémami zamestnankýň na Fakulte sociálno-ekonomických vzťahov. Ak sa v Trenčíne škandál podobný prípadu na Západočeskej univerzite v Plzni potvrdí, podľa ministra Mikolaja školu neminie trest.

Tajomníka Habánika na kontrolu do Trenčína Mikolaj nepustil

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM