Webnoviny - Rôzne

Školské jedálne varia hydinu z dovozu, môže byť nekvalitná

Väčšina hydinového mäsa, ktoré dostávajú na tanieri školáci v zariadeniach školského stravovania, pochádza zo zahraničia a kvalita tohto mäsa je otázna. Vyplýva to z prieskumu Únie hydinárov Slovenska, ktorý hydinári uskutočnili v 583 školských jedál

(WEBNOVINY) – „Naše zistenia sú horšie, ako boli očakávania. Iba 30 z nich nakupuje hydinové mäso priamo od slovenských výrobcov, čo predstavuje podiel päť percent,“ povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. Prieskum hydinári uskutočnili v Nitrianskom kraji, pretože v tomto kraji majú svoje prevádzky dvaja slovenskí spracovatelia hydiny.// „Predpokladáme, že v ostatných krajoch je tento podiel ešte nižší,“// povedal Karol Ponesz, generálny riaditeľ spoločnosti Hyza, a.s. Topoľčany.

Hydinári tvrdia, že školské jedálne tým, že uprednostňujú hydinu z dovozu, ponúkajú školákom hydinu od rôznych sprostredkovateľov, veľkoobchodov a obchodných reťazcov, ktorí ponúkajú nekvalitné výrobky, čo preukázali kontroly a rozbory veterinárov. Ponesz uviedol, že mnohé výrobky boli v minulosti dokonca stiahnuté z predaja. Niektoré jedálne si pritom myslia, že nakupujú hydinu od slovenských spracovateľov, ide pritom o prebalenú hydinu, ktorá pochádza zo zahraničia, napríklad z Brazílie, Rumunska či Poľska, a len dovozca je slovenský.

**Výzva pre rodičov ** Hydinári preto vyzývajú rodičov, aby viac dbali na to, čo jedia ich deti. To, že 30 zariadení školského stravovania sa vie zmestiť do cenových a kvalitatívnych noriem, stanovených ministerstvom školstva, podľa nich svedčí, že jedálne sú schopné kupovať slovenskú hydinu, ktorá je kvalitná. Podľa Molnára je totiž zdravšia a pod kontrolou viac ako zahraničná hydina, u ktorej je približne 60 percent problematických.

**Čerstvá hydina do 24 hodín ** Slovenskí spracovatelia dodávajú až 90 percent čerstvého hydinového mäsa, ktoré vedia doviezť do 24 hodín. „Chladená hydina je oveľa kvalitnejšia ako mrazená,“ uviedol Ponesz. Hydinári tvrdia, že mrazená hydina z dovozu má otázny pôvod, čas porážky a nízka cena, ktoré je lákadlom, musí znamenať aj nízku kvalitu, čo v minulosti preukázali aj výsledky kontrol.

Únia hydinárov Slovenska bude preto zobrazovať na webovej stránke, zoznam školských jedální, ktoré nakupujú slovenské kuracie mäso.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM