Webnoviny - Rôzne

Slováci si s plánovaním dovolenky príliš hlavy nelámu

Slováci si rozhodnutie o dovolenke nechávajú na poslednú chvíľu, keď si na ňu vopred cielene šetrí len necelá tretina ľudí. Vyplýva to z reprezentatívneho výskumu trhu, ktorý pre spoločnosť Provident Financial realizovala agentúra Factum Invenio na

Foto: AP Photo/Miguel Angel MorenattiBRATISLAVA 13. júna (WEBNOVINY) – Podľa prieskumu sa až 43 % Slovákov nezaoberá plánovaním dovolenky alebo na ňu vôbec nechodí. Štvrtina slovenských domácností si zase na dovolenku nešetrí, a tak rozhodnutie, či niekam vycestovať a ako ďaleko podriaďuje aktuálnym finančným možnostiam.

Naopak, cielene si na dovolenku šetrí 29 % domácností, z toho 20 % začína so sporením už rok vopred. Ide väčšinou o ľudí zo západného Slovenska, ktorí majú vyššie príjmy, stredné vzdelanie a žijú v manželskom zväzku. Zvyšných 9 %, prevažne mladých, slobodných ľudí s vyššími príjmami a vzdelaním, si na dovolenku odkladá približne 3 mesiace pred plánovaným termínom.

Nie za požičané peniaze

Väčšina Slovákov podľa prieskumu taktiež odmieta myšlienku oddychovať za požičané peniaze, keď len 2 % si na svoju poslednú dovolenku požičali v niektorej finančnej inštitúcii.

Voči financovaniu dovolenky prostredníctvom úveru alebo pôžičky sa negatívne stavajú aj Česi. „Považujeme to za prejav zodpovedného prístupu k peniazom. Pôžička na dovolenku je otázna investícia už len z dôvodu, že ju zákazník väčšinou spláca ešte dlho potom, ako sa z dovolenky vráti,“ uviedla na margo prieskumu hovorkyňa spoločnosti Provident Financial Diana Priechodská Brodnianska.

Pokiaľ ide o plánovanie dovolenky, sú Česi v porovnaní so Slovákmi zodpovednejší, keď si na ňu peniaze odkladá vopred až 47 % českých domácností. Tretina z nich si na ňu šetrí celý rok a približne 14 % len tri mesiace.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM