Monika Földešiová Rôzne

Štadión P. Demitru je v havarijnom stave, mesto premýšľa o predaji

Chladiarenské zariadenie trenčianskeho Zimného štadióna Pavla Demitru je v havarijnom stave. Ešte pred novou hokejovou sezónou sú nevyhnutné rozsiahle rekonštrukčné práce, na ktoré mesto nemá financie. Preto chce štadión predať.

Na možné úniky čpavku mesto upozornila technická správa bezpečnostného technika a tiež civilná ochrana obyvateľstva. „V systéme je 12 ton čpavku, pričom normálne zimné štadióny, kde sú novšie technológie, majú tak okolo 2,5 tony. Na samotné chladenie plochy stačí približne jedna tona,“ uviedol bezpečnostný technik civilnej ochrany obyvateľstva Miloš Kment, ktorý zároveň upozornil, že ak by na trenčianskom zimnom štadióne došlo k nejakej trhline na potrubiach alebo nádrži, tak už pri samotnej 3-centimetrovej veľkej diere by mohlo do troch minút uniknúť približne 1,652 tony čpavku.
„To je strašné množstvo, je to vyše 600 kilogramov za minútu. Ohrozených by bolo až do 10.000 ľudí. Ak by došlo k havárii v čase hokejového zápasu, to číslo by bolo oveľa vyššie. To je dosť veľké riziko. Na základe zistených skutočností sme mestu Trenčín odporučili bezodkladné odstránenie zistených chýb. V opačnom prípade by mohlo dôjsť k ohrozeniu zdravia a životov obyvateľov mesta,“ zdôraznil Kment.
„Mesto nemá 500.000 alebo 600.000 eur na investovanie do chladenia,“ povedal primátor Trenčína Richard Rybníček s tým, že sú len dve možnosti – získať investora, prípadne predať štadión, alebo ho jednoducho nechať zatvorený.
Darom z nebies je podľa neho investor, ktorý má záujem o kúpu zimného štadióna a jeho následnú rekonštrukciu. V prvej fáze by mal investovať asi 600.000 eur do výmeny chladiaceho zariadenia, v ďalších piatich rokoch by mal podľa Rybníčka zrekonštruovať celý zimný štadión za viac ako päť miliónov eur. „Toto je jediná cesta pre rozvoj hokejovej infraštruktúry v Trenčíne. Má sa z toho stať tretia hokejová aréna na Slovensku,“ doplnil Rybníček. Meno investora zatiaľ prezradiť nechcel, objasnil len, že ide o slovenskú spoločnosť, ktorá má s výstavbou zimných štadiónov skúsenosti. V konečnom dôsledku budú o prípadnom predaji zimného štadióna rozhodovať poslanci mestského zastupiteľstva.
„Mesto bude mať v prípade predaja štadióna stále záujem o financovanie mládežníckeho hokeja v Trenčíne. Ak by sa štadión podarilo predať, ušetrí mesto ročne okolo 400.000 eur, čo boli prevádzkové náklady. Ak bude nový majiteľ investovať do štadióna, mesto môže z ušetrených prostriedkov financovať deti a mládež,“ uzavrel Rybníček.
Generálny manažér HK Dukla Trenčín Andrej Kollár o možnom zámere mesta predať zimný štadión nevedel, rovnako ako nepoznal detaily revíznej správy, podľa ktorej prevádzka zimného štadióna nie je možná. „K prípadu sa vyjadrím až po tom, keď sa oboznámim s revíznou správou,“ povedal.

zdroj, foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM