Webnoviny - Rôzne

Tajomníka Habánika na kontrolu do Trenčína Mikolaj nepustil

Zástupcovia ministerstva školstva dnes začínajú kontrolu na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne (TnUAD), ktorá čelí podozreniu z pochybného udeľovania absolventských diplomov.

Štátny tajomník rezortu školstva Jozef Habánik (ĽS-HZDS), ktorý na tejto škole prednáša, do previerky podľa ministra Jána Mikolaja zasahovať nebude. „To pôjde mimo neho,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Mikolaj. Aj keď sa kontrola začína len dnes, minister je už teraz presvedčený, že tajomník nemá s kauzou nič spoločné.

Zloženie trojčlennej kontrolnej skupiny Mikolaj odmietol prezradiť, no zaručil sa za jej nezávislosť. „Nechajte im kľud, nechajte ich na pokoji, nech tú kontrolu urobia a s výsledkami kontroly zvoláme tlačovú konferenciu,“ argumentuje Mikolaj. Podľa neho existuje aj taká možnosť, že sa v Trenčíne vôbec nič nestalo. „Ukazuje sa, že tie informácie boli úplne inak ako ste vy mali, je veľa iných vecí, na ktoré teraz postupne prichádzame,“ naznačil minister. Ak by kontrola odhalila závažné pochybenie, minister má právo odobrať oprávnenie poskytovať vzdelávanie.

Podľa denníka Pravda v Trenčíne za niekoľko mesiacov získala inžiniersky diplom dcéra dekana Fakulty sociálnych a ekonomických vied TnUAD Daniela Bánociová. Medzitým stihla stráviť semester na výmennom pobyte v talianskej Bologni. Dekan Bánoci tvrdí, že do štúdia dcéry nezasahoval, aj keď bol podľa internetovej stránky školy členom štátnicovej komisie, ktorá ju skúšala. Pochybnosti vyvoláva aj inžinierske štúdium dekanovho syna, ktorý vraj päť ročníkov stihol za tri roky a popri tom ešte študoval v Anglicku. Dva roky na päťročné štúdium stačili podľa Pravdy aj členke Akademického senátu Drahomíre Janíkovej. Rektor TnUAD Miroslav Mečár obvinenia odmieta a kauzu spája s vnútornými pnutiami na škole a personálnymi problémami.

Mikolaj nebude poslancom vysvetľovať škandál s diplomami

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM