Tlačové správy

Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú nesprávne doplnky

Šikmá strecha nie je len strešná krytina, je to súvrstvie, v ktorom má každá zložka svoju osobitú funkciu a spolu tvoria zohratý mechanizmus, ktorý má fungovať ako hodinky. Stačí jedna chyba a už po pár mesiacoch pocítime následky.

Ilustračný obrázok k článku Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú nesprávne doplnky
5
Galéria
Zdroj: PR & Event agentúra Bon Žúr

Odborníci, ktorých volajú na ich opravu, tvrdia, že takmer polovica našich striech má vážne poruchy. Ako sa prejavujú? Tohtoročná zima s tuhšími mrazmi, na aké sme zvyknutí, preverila aj strechy na Slovensku. Odborníci z Cechu strechárov boli privolaní na obhliadku desiatok striech od Bratislavy až po Liptov, väčšinou nie starších ako 5 rokov. Minimálne pri polovici z nich museli odporučiť strechy rozobrať a rekonštruovať. Príčinou boli práve nevhodné materiály a chybné detaily. Poruchy striech sa prejavujú rôzne, viete, čo nám signalizujú?

1. V zime chladno, v lete horúco

Ak nás šikmá strecha nedokáže ochrániť pred chladom a horúčavou, príčinou býva väčšinou príliš tenká alebo nesúvislá vrstva tepelnej izolácie. Pre tepelnú izoláciu strechy sa najčastejšie využívajú pružné vláknité materiály, akými sú produkty z minerálnej vlny, ktoré najlepšie vypĺňajú medzikrokvový priestor „natesno“. Treba ju správne uložiť, pri ukladaní treba dbať na to, aby nevznikli medzery medzi izoláciou a krokvami, ktoré by následne vytvorili tepelné mosty. „Keďže výška krokiev býva v rodinných domoch štandardne okolo 14 až 18 cm a takáto hrúbka izolácie už dnes nezodpovedá tepelným požiadavkám, sú potrebné minimálne 2 vrstvy tepelnej izolácie,“ upozorňuje Karol Tužinský, aplikačný manažér Knauf Insulation.

Podľa nových noriem platných od 1.1.2016 si strecha vyžaduje hrúbku izolácie aspoň 26 cm, v závislosti od tepelnoizolačných vlastností, teda lambdy ƛ. Je potrebné uvažovať aj nad rozložením celkovej hrúbky izolácie z vnútornej i vonkajšej strany a tiež nad izoláciou s lepšími tepelnoizolačnými vlastnosťami, teda nižším parametrom lambda ƛ, ktorá zabezpečí lepšiu izoláciu pri menšej hrúbke. Osvedčený výrobca minerálnych izolácií Knauf Insulation teraz ponúka za výhodnú cenu ekologické produkty z minerálnych vlákien vyrobené s ECOSE® Technology Unifit , ktoré dosahujú súčiniteľ tepelnej vodivosti – lambdu od 0,037 až po 0,032. Vyrátať spotrebu vám pomôže naša kalkulačka.

Zdroj: PR & Event agentúra Bon Žúr

2. Vlhké stropy a plesne

Izolácia zo strany interiéru musí byť prekrytá neporušenou parotesnou zábranou a práve tu sa majstri dopúšťajú chyby najčastejšie. „Keď je parozábrana narušená na viac ako 5 % plochy, prestáva byť účinnou,“ vystríha Karol Tužinský, aplikačný manažér Knauf Insulation. Pary z interiéru preniknú do konštrukcie, znehodnotia tepelnú izoláciu a začnú sa prejavovať vážne dôsledky kondenzácie. Stavbári by sa mali vyvarovať aj nahrádzaniu odporúčaných parozábran lacnými stavebnými fóliami. Takéto materiály nemajú požadované vlastnosti a nenávratne poškodia strechu. Špeciálna parozábrana s premenlivým difúznym odporom Homeseal LDS FlexPlus, ktorú ponúka Ecose balík dokonale zabezpečí funkčnosť šikmej strechy po celú dobu používania stavby.

Zdroj: PR & Event agentúra Bon Žúr

3. Fľaky a čierne kúty

Dokonalý parotesný systém musí dobre držať pokope a byť súvisle napojený na okolité konštrukcie. Parozábranové fólie musia tesne a trvalo priľnúť k stene, veľmi citlivými miestami sú aj rohy, prechody a opracované hrany jednotlivých stavebných prvkov strechy. Toto všetko by mali zabezpečiť kvalitné pásky a tmel, ktoré by navyše nemali uvoľňovať do interiéru výpary rozpúšťadla ani zápach. Vhodnou voľbou sú páska HOMESEAL LDS Solifit-1 a špeciálny elastický tmel HOMESEAL LDS Solimur Viac informácií na www.ecose.skwww.knaufinsulation.sk

(PR správa) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: PR & Event agentúra Bon Žúr
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM