Lenka Merava Krimi

Taxikári verzus osobní prepravcovia

Taxikári pociťujú od osobnej prepravy konkurenciu. U taxikára Marcela je to iné, je s nimi kamarát.

Osobnú prepravu podľa neho robia preto, aby si zarobili, mali na život, a aby mali prácu musia ísť pod cenu. „To je pre zákazníka ten lepší prípad, ale nerobí to dobrotu. Najväčším problémom sú výdavky okolo taxíka, tí čo poobchádzali zákon, fungujú načierno majú to lacnejšie a privyrábajú si. To sa týka najmä čiernych taxikárov. Nemáme nič konkrétne proti osobnej preprave, nech prejdú na taxíky, dajú si všetko do poriadku, aby to mali legálne a nikto nič nepovie. Budeme ich brať ako kolegov s konkurenciou, ale už to budú kolegovia. Osobná preprava nie je taxík, ale vystupuje ako taxíky, na streche majú transparent, ktorý je klasicky certifikovaný, oni ho nemajú mať zo zákona,“ povedal Marcel.

Podľa neho či sa to týka osobných prepravcov alebo čiernych taxikárov poobchádzali zákony. „Majú iba to, čo im povolili zákony obísť, preto existujú osobné prepravy, pretože sú zákony také, aké sú. Keby boli sto percentné, žiadna osobná preprava neexistuje, ale zákony sa nezmenia. Oni neprestanú jazdiť. Nech si jazdia ďalej, ale nech nerobia chaos v cenách,“ dodal k systému fungovania Marcel. Osobný prepravca Andrej povedal, že maják, ktorý má hore na aute s označením, osobná preprava mám podľa zákona a má aj certifikát. „Fungujem takto už rok. Keby bol nejaký problém, tak ma to policajti, živnostenský alebo daňový úrad nenechajú robiť. Všetko mám v poriadku a nemajú ma za čo pokutovať,“ hovorí Andrej. Problémy sú s cenami. „Nie že my nedržíme s cenami taxikárov, ale sú na ulici Palackého prepravy, ktoré aj mňa hnevajú, lebo robia zlé meno a po druhé ničia ceny a chodia napríklad za naftu. Osobne dodržiavam ceny, ako som robil v taxi službe. So mnou nemá nikto problémy,“ uviedol Andrej.

Niektorí taxikári sa nedokázali vysporiadať s osobnou prepravou, a preto žiadali mesto a mestskú políciu o kontrolu osobných prepravcov. Marcel s kontrolou nemá problémy. „Mám všetko v poriadku, môžu kontrolovať každý boží deň, ak majú oni (osobná preprava, čierni taxikári), s tým problém, tak potom nie všetko majú v poriadku, na druhej strane mám pocit, že ak to policajt bude robiť, tak ako má, bude sa držať príslušných zákonov, môže nájsť chybu skôr u nich ako u nás, pretože taxikár ,ktorý má všetko v poriadku sa nemá čoho báť,“ povedal Marcel.

Taxikári stŕhajú nálepky osobnej preprave: „To robí zopár blbcov. Trošku je to problém, pretože nepísané pravidlo, taxikárska etika hovorí, že sa samolepky nestŕhajú a neprelepujú. Keď niekde na značke vidím, že je tam nalepená jedna taxi služba, druhá aj tretia, nalepím tam aj svoju, ale ostatné nechám tam, nestŕham ich. Niektorí „magori“ všetky ostatné dajú dole a dá tam len svoju. To sa nerobí. Robia sa aj špinavosti typu, mám niečo proti tamtomu, tak mu budem stŕhať a budem to maskovať, ja nič, ale videl som toho a toho. Zasievajú nevraživosť aj medzi normálnych. Následne sa to začne šklbať rad – radom, jedny – druhým a nemá to konca kraja. U nás to máme zakázané aj od majiteľa firmy.“ Šéf nám hovoril, že ak nás bude niekto vidieť, že stŕhame konkurenciu, bude nás vidieť, bude mu to niekým povedané, že nás videli máme pokutu. Ak si nedáme povedať prvý raz, dovidenia. Máme to z vyššieho miesta blokované. Ak by som to chcel robiť môžem, ale budem riskovať, že prídem o prácu,“ dodal Marcel. Podobný názor zastáva aj Andrej, tento problém ale konkretizoval. „Robí jediná taxi služba, ktorá to nevie prekúsnuť. Odišiel som z nej, robil som pre ňu tri a pol roka. Rozbiehal som ju, a teraz to nevie prekúsnuť, že som si spravil svoju formu taxi služby. Chodia v noci a strhávajú nálepky. Mám aj fotografie aj video. Už sa teším, keď to zverejním. Rozbroj mám jedine s touto jednou taxi službou, s inými vôbec.“

Stojí osobná preprava na mieste taxikárov? Podľa toho čo tvrdí Marcel to tak nie je. „Nám sa to nestalo a ako viem, tak sa to nikomu nestalo. Možno z času na čas sa takýto problém vyskytne ,ale neviem o tom,“ uzavrel Marcel. „Nestáva sa mi, že by ma taxikári zastavili ,že im stojím na mieste,“ hovorí Andrej: „ Vychádzam s nimi dobre. Robím taxikára šesť rokov, toto je len lacnejšia forma taxi služby, ktorú mi zákon umožňuje a povoľuje.“

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM