Filip Chudý Rôzne

Timea (14) pomohla mačiatku, z reakcie ostala paf: Prijal ju prezident Kiska!

Niekedy aj malý čin, urobený s láskou, vie zmeniť svet. Niečo o tom vie aj Timea (14) z nášho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Timea (14)  pomohla mačiatku, z reakcie ostala paf: Prijal ju prezident Kiska!
Zdroj: Detskycin.sk

„Bolo chladné jarné ráno, práve sme vychádzali zo zdravotného strediska, keď sa zrazu pred nami zjavilo malé čierne mačiatko so zapáleným pravým očkom. V tom k nej prišiel môj tatino a mačičku začal hladkať. Začala som ho presviedčať, či by sme tomu malému chlpáčikovi nemohli nejako pomôcť,“ takto sa začína príbeh, ktorý opísala 14-ročná Timea Drieniková z Novej Dubnice vo svojom liste adresovanom na Detský čin roka. Nina, ako to mačiatko nazvali, je už dospelá mačka a žije s jej dedkom.

Jej skutok, keď pomohla opustenému mačiatku, sa stal nakoniec víťazným detským činom roka v kategórii Pomoc prírode. „Bola som veľmi prekvapená, keď mi pani učiteľka oznámila, že som vyhrala. Zároveň aj veľmi šťastná, veď je to zatiaľ môj najväčší úspech v živote, čo sa týka písania, ktoré milujem a venujem sa mu približne dva roky,“ povedala Timea Drieniková, ktorá svoj skutok sama dala na papier.

Stretnutie s prezidentom

Slávnostne oceňovanie víťazov projektu Detský čin roka 2016 prebehlo v Bratislave. V poradí 16. ročník sa konal pod záštitou prezidenta Andreja Kisku a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Víťazným príbehom v kategórii Cena ĽudiaĽuďom.sk sa stal príbeh dvoch chlapcov z Ilavského okresu, ktorí zachraňovali životy pri leteckom nešťastí. Do nášho regiónu teda putovali dve ocenenia.

Timea Drieniková, ktorá je žiačkou 8. ročníka na ZŠ Janka Kráľa v Novej Dubnici, sa slávnostného oceňovania zúčastnila osobne. „Bol to obrovský zážitok, pretože prezidenta Slovenskej republiky nestretnem každý deň. Páčilo sa mi to, že bol šťastný z našich skutkov, ktoré sme vykonali,“ uviedla.

Ako ďalej prezradila, toto ocenenie jej dalo povzbudenie do života, aby ďalej písala. „Posunulo ma to ďalej a otvorili sa mi ďalšie možnosti,“ dodala držiteľka Detského činu roka 2016 v kategórii Pomoc prírode.

Už štvrtý rok môže vďaka darcovskému portálu ĽudiaĽuďom.sk hlasovať za najhrdinskejší skutok detí na internete aj verejnosť. „Tento rok sa víťazným príbehom v kategórii Cena ĽudiaĽuďom.sk stal príbeh dvoch chlapcov, ktorí zachraňovali životy pri leteckom nešťastí. Bez váhania bežali na pomoc posádke, ktorá bola uväznená v troskách lietadla. Chlapci riskovali vlastné životy, aby pomohli iným. Za ich hrdinský čin hlasovalo 23 696 ľudí,“ vysvetlil riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o. Roland Kyška.

Cenu ĽudiaĽuďom.sk odovzdajú tento rok hokejisti HC Slovan Bratislava, ktorí sa odvážny čin detí rozhodli od-meniť tak, že im venujú zážitkový deň spojený aj so vstupenkami na zápas Slovana.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM