Tlačové správy

Tradičný spôsob života ako kedysi? Na Slovensku by mohli vyrásť ekodediny skôr, ako si myslíte

Na svete je nový ekoprojekt. Spoločnosť Hriňovská energetická prináša na Slovensko taký spôsob života, ktorý berie ohľad na životné prostredie i samotné prežitie ľudstva.

Ilustračný obrázok k článku Tradičný spôsob života ako kedysi? Na Slovensku by  mohli vyrásť ekodediny skôr, ako si myslíte
6
Galéria
Zdroj: PR

Spoločnosť Hriňovská energetická s.r.o. sa špecializuje na výrobu energií z obnoviteľných zdrojov, avšak v lete minulého roku spustila zaujímavý projekt, ktorý sa tak trochu vymyká jej bežným aktivitám. Ide o projekt Ekoselo, ktorý chce inšpirovať bežné domácnosti, aby brali ohľad na životné prostredie, správali sa ekologicky, využívali energiu z obnoviteľných zdrojov. A v neposlednom rade, aby zveľaďovali svoje okolie takým spôsobom, ktorý by pritiahol do regiónu vyznávačov zeleného cestovného ruchu.

Viacerí vedci varujú, že pokiaľ náš druh má prežiť, ľudstvo sa musí naučiť žiť trvalo udržateľným spôsobom. Výrobca tepla Hriňovská energetická s.r.o. zachytil túto alarmujúcu správu a v rámci svojej spoločenskej zodpovednosti vytvoril projekt, ktorý by mal prispieť k zníženiu negatívnych vplyvov ľudskej činnosti na životné prostredie. Spoločnosť považuje práve ekodediny za príklad dobrej praxe, efektívny a zároveň aj dostupný spôsob ako bojovať proti znehodnocovaniu prírody okolo nás. Rozmanitosť flóry a fauny v regióne východného Slovenska a zakarpatskej Ukrajiny, či bohaté kultúrne dedičstvo v okolí, tvoria významný predpoklad pre rozvoj zeleného cestovného ruchu.

Ekodedina je vidiecke spoločenstvo, kde sa ľudia usilujú o tradičný spôsob života, aký poznali naši predkovia. Obyvatelia ekodedín spoločne usilujú o zvrátenie nepriaznivých vplyvov činnosti človeka na našu planétu, ktoré sú zapríčinené nešetrným zaobchádzaním s prírodnými zdrojmi.

Medzi praktiky eko-komunít patrí napríklad prírodné staviteľstvo, recyklácia odpadu, využívanie obnoviteľných zdrojov energie, permakultúrne záhrady, manažment odpadových vôd, dažďové jazierka, kompostovacie toalety, používanie prírodných hnojív, využívanie ekologických čistiacich prostriedkov, pestovanie vlastných plodín a ich následné spracovanie, chov zvierat pre vlastnú spotrebu a i.

Zámerom projektu je vytvorenie cezhraničnej partnerskej siete za účelom podpory a presadzovania ekologických postupov a praktík inšpirovaných ekodedinami, ktoré by mohli byť praktizované v obciach či jednotlivých domácnostiach, taktiež propagácia atraktivít zeleného cestovného ruchu, ako aj zvýšenie povedomia o potrebe využívania obnoviteľných zdrojov energie. Prvou aktivitou boli stretnutia starostov pohraničného regiónu, nakoľko zvýšenie atraktivity pohraničnej oblasti si vyžaduje uvedomelý prístup, spoluprácu miestneho obyvateľstva, samospráv a záujmových združení. Hlavnou aktivitou projektu bola roadshow mobilného edukačného centra, kde si mohli návštevníci pozrieť niektoré zo strojov a zariadení, ktoré sa využívajú v súvislosti s výrobou energií z obnoviteľných zdrojov. Toto mobilné edukačné centrum navštívilo vyše 100 miest a obcí východného Slovenska a zakarpatskej Ukrajiny, pričom v niektorých mestách si informácie o obnoviteľných zdrojoch energie prišli vypočuť aj žiaci základných škôl. Práve výchova mládeže a zdôrazňovanie dôležitosti ekologického správania sú nevyhnutné pre zachovanie prírodných krás aj pre ďalšie generácie. Z tohto dôvodu boli organizované aj edukačné aktivity na školách, ktoré boli spojené so zberom odpadu. V mestách Hriňová, Medzilaborce, Trebišov a Perečín boli zriadené aj poradensko-informačné centrá pre rozvoj ekodedín, na ktoré sa ľudia môžu kedykoľvek obrátiť. Pre návštevníkov sú pripravené 3 druhy brožúr, ktoré ukazujú kultúrne a prírodné zaujímavosti z pohraničnej oblasti, environmentálne efektívne riešenia pre bežné domácnosti či približujú ľuďom spôsob života v ekodedinách.

Projekt Ekodedina bol podporený z Nórskych grantov v rámci projektu Cezhraničná spolupráca a realizovaný za asistencie partnerov International Development Norway (NO), Vedecko – technologické centrum Psychea (UA), Centrum pre občianske iniciatívy CCI (UA), Perečínska rajónna rada (UA) a Ukrajinska energetična (UA).

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM