záruba martin Rôzne

Trenčiansky priemyselný park je poloprázdny

(TASR) – Jediným investorom, ktorý zatiaľ pôsobí v trenčianskom priemyselnom parku o rozlohe viac ako 170 hektárov, je taiwanská spoločnosť AU Optronics (AUO), ktorá v Trenčíne spustila výrobu LCD modulov na ploche asi 20.000 m2 v júni tohto roku.

Príchod ďalších investorov je podmienený vysporiadaním pozemkov.
Podľa primátora Trenčína Richarda Rybníčka nie je situácia v priemyselnom parku taká ružová, ako tvrdil jeho predchodca. „V priemyselnom parku momentálne pôsobí jeden investor, taiwanská spoločnosť AUO, ktorá vybudovala svoj závod na ploche takmer 20 hektárov. Záujem o investíciu v priemyselnom parku prejavilo šesť ďalších investorov z oblasti jemnej mechaniky, očnej chirurgie, výroby špeciálneho skla a kotlov. V súčasnej fáze rokovaní nebudeme spoločnosti bližšie špecifikovať. Mesto spolupracuje so SARIO a ponuky vyhodnocuje. Zároveň rokuje so Slovenským pozemkovým fondom (SPF), pretože väčšinu voľných pozemkov areálu priemyselného parku stále tvoria nevysporiadané pozemky vo vlastníctve štátu,“ uviedol Rybníček.
Vyzdvihol však fakt, že vďaka infraštruktúre, ktorú v priemyselnom parku vybudovala štátna spoločnosť MH Invest, patrí medzi najmodernejšie na celom Slovensku. „To si uvedomujem aj ja, no mesto čaká ešte mnoho rokovaní, aby sa priemyselný park naplnil,“ zdôraznil Rybníček.
Podľa hovorcu Trenčína Richarda Nemca mesto začalo proces majetkovoprávneho vysporiadania pozemkov v roku 2006. Postupne sa začali uzatvárať kúpne zmluvy na výkup pozemkov od vlastníkov a tiež urobili zámenu pozemkov s právnickou osobou (Kabi Real). Ďalej mesto predávalo pozemky v priemyselnej zóne spoločnosti MH Invest o výmere 42.558 m2 na budovanie infraštruktúry (komunikácie a inžinierske siete), výstavbou ktorých došlo k zhodnoteniu všetkých pozemkov v priemyselnej zóne.
Na základe zmluvy z roku 2007 pripravuje mesto pozemky pre bratislavskú spoločnosť CTP Invest SK. Z viac ako 190.000 m2, na ktorých chce spoločnosť vybudovať výrobné haly, sa však mestu podarilo zatiaľ vysporiadať len necelú polovicu. „Zvyšná časť pozemkov je vo vlastníctve SPF a tie sa do dnešného dňa mestu Trenčín napriek jeho snahe, nepodarilo vysporiadať,“ ozrejmil Nemec s tým, že kvôli problémom s pozemkom odstúpila tento rok od svojho projektu spoločnosť VMA Slovakia, ktorá pôvodne chcela postaviť výrobné haly na ploche viac ako 10 hektárov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM