Správy Samospráva

Trenčín ako smart mesto? Radnica takto vyhodnotila súťaž

Nové trendy vejú aj do nášho mesta. Zmení sa niečo v dohľadnej dobe? Pozrite, ako postupuje trenčianska radnica.

Ilustračný obrázok k článku Trenčín ako smart mesto? Radnica takto vyhodnotila súťaž
Foto: Marek Vatraľ

O financie z dotačnej výzvy Ministerstva hospodárstva SR na podporu smart riešení v Trenčíne sa budú uchádzať tri inovatívne projekty. Samospráva ich vybrala v súťaži spomedzi 13 záujemcov.

Ako informoval viceprimátor Trenčína Patrik Žák, mesto Trenčín má ambíciu stať sa smart mestom, a preto sa rozhodlo využiť aktuálne vyhlásenú dotačnú výzvu. Vyhlásilo inovačné zadania pre tri oblasti aplikácie smart riešení – komunikácia s občanmi, starostlivosť o seniorov a Kino Hviezda.

V rámci výzvy môžu firmy získať financovanie na vypracovanie štúdie realizovateľnosti a následné zavádzanie smart city riešení do praxe. „Súťaž nám priniesla zaujímavý prehľad v oblasti smart city riešení na trhu. Do súťaže sa zapojila pestrá skupina 13 záujemcov – od študentov vysokých škôl až po renomované firmy. Veľkou výhodou bol aj fakt, že mesto sa nemuselo k ničomu zaviazať. Enormný záujem potvrdil, že smart riešenia predstavujú budúcnosť nášho mesta,“ zhodnotil priebeh súťaže viceprimátor.

Aliter Technologies ponúklo riešenie pre seniorov využiteľné nielen v domovoch dôchodcov, ale i v terénnej opatrovateľskej službe. Bot Media sa do dotačnej výzvy zapojí s projektom smart komunikácie s občanmi prostredníctvom chatbotu využívajúc umelú inteligenciu. Tretím odporúčaným projektom je Invipo – flexibilná a otvorená platforma, ktorá integruje kľúčové informácie o meste a ich zdieľanie prostredníctvom online dashboardu a mobilnej aplikácie.

Inovačnú súťaž zorganizovala spoločnosťou Centire s. r. o., v rámci medzinárodného projektu OpenMaker. „Sme veľmi radi, že práve Trenčín bol prvým zástupcom verejného sektora v našej súťaži a pridal sa tak k renomovaným výrobným firmám ako Mondeléz a Volkswagen. Koncept inovačnej súťaže prináša celý rad benefitov aj pre zadávateľov, ako i pre inovátorov. Mestu Trenčín sa predstavilo celé spektrum inovátorov, z ktorých si môžu vybrať tých najlepších. Vďaka svojmu zapojeniu Trenčín opäť potvrdil svoj status inovatívneho mesta,“ komentoval zapojenie Trenčína projektový manažér OpenMaker na Slovensku Ľubomír Billý.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM