Webnoviny - Krimi

Trenčín prestal platiť regionálnej televízii

Do sporu sa pre peniaze dostala Trenčianska televízia s mestom Trenčín

Televízia na základe zmluvy vyrába pre mesto program. Mestskí poslanci koncom minulého roka drasticky skresali financie pre televíziu, namiesto 236 tisíc eur má tento rok dostať 60 tisíc. Riaditeľ televízie Peter Hlucháň vraví, že mesto porušilo zákon a v konečnom dôsledku ho to bude na zmluvných pokutách stáť ďalšie desaťtisíce eur navyše.

Zmluvu s majiteľom televízie mesto podpísalo na začiatku milénia, za pôsobenia primátora Jozefa Žišku. Uzatvorili ju na dvanásť rokov a Trenčín televízii doposiaľ vyplatil 1,67 milióna eur. Primátor Branislav Celler (SDKÚ-DS) sa dlhú dobu bránil skresaniu peňazí televízii, pričom argumentoval práve tým, že zmluva platná do roku 2012 je nepriestrelná. Mesto sa podľa posledného vyjadrenia teraz nebráni ani súdu. Hlucháň dal rozhodnutie poslancov najskôr preveriť prokuratúre. Tá konštatovala, že proces schvaľovania bol v poriadku. Riaditeľ zároveň podal civilnú žalobu na súd na zaplatenie takmer 120 tisíc eur, čo je polovica pôvodnej dotácie. No nezaplatil súdny poplatok a tak súd konanie zastavil. Hlucháň vraví, že ešte necháva čas poslancom otvoriť oči a uvedomiť si, že porušili zákon. Tiež uvažuje nad postúpením dlhu vymáhačskej firme. “Iba k dnešnému dňu zmluvné pokuty a úrok z omeškania pre mesto predstavujú niekoľko desiatok tisíc eur,” vyjadril sa Hlucháň. Na súde je ešte jedna žaloba od televízie na 7 450 eur. Týka sa zmluvnej pokuty za oneskorene uhradenú faktúru za služby z roku 2009. Pri nej súd nariadil pojednávanie.

Mesto televízii nezaplatilo tento rok ani euro. Podľa hovorkyne mesta Eriky Ságovej televízia doteraz neposlala relevantnú faktúru a tak mesto poukáže zastupiteľstvom odsúhlasenú čiastku formou súdnej úschovy. “O výške odsúhlasenej čiastky pre majiteľa televízie pre rok 2010 rozhodlo mestské zastupiteľstvo v Trenčíne v súlade so zákonom. Mestský úrad musí takto schválený rozpočet akceptovať a postupovať v jeho zmysle,” vyjadrila sa k žalobe Ságová.

Na pôde mestského zastupiteľstva proti kráteniu peňazí vystúpil Ján Kanaba z opozičného Smeru-SD. Podľa jeho slov v prípadnom súdnom spore by mesto ťahalo za kratší koniec, pretože poslanci nemali právo v tejto veci rozhodnúť. Primátor Celler ho však napadol, pretože Hlucháňa zastupuje Kanabov švagor. Poslancove vyjadrenia k televízii nazval absolútne tendenčnými. Kanaba zas Cellerovi odkázal, že je trápny a to, že jeho rodinný príslušník zastupuje televíziu, neznamená, že nebude konať v prospech mesta Trenčín.

Peniaze odobraté televízii majú z rozhodnutia poslancov poslúžiť na usporiadanie kultúrnych podujatí v jednotlivých mestských častiach a na vybavenie materských a základných škôl. Hlucháň mestu a poslancom odkazuje, že svojím rozhodnutím porušili zákon, na čo má podľa svojich slov aj právne analýzy. Podľa neho meniť a rušiť existujúce záväzky je možné len cestou Ustanovení hmotného práva. A ak krátenie financií poslanci zrušia, je ochotný nenárokovať si zmluvnú pokutu. Hlucháň dodal, že za celou kauzou vidí snahu o likvidáciu TV Trenčín a jej nahradenie inou televíziou.

“Podľa zákona o rozpočtových pravidlách obec a vyšší územný celok sú pri zostavovaní rozpočtu povinní prednostne zabezpečiť krytie všetkých záväzkov, ktoré pre ne vyplývajú z plnenia povinností ustanovených osobitnými predpismi. Týmito predpismi však nie sú zmluvy uzatvorené v zmysle Obchodného zákonníka,” znie súčasné stanovisko mesta Trenčín.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM