Webnoviny - Rôzne

Trenčín rozhoduje o zvýšení cestovného

Trenčianski mestskí poslanci budú na stredajšom zastupiteľstve rokovať aj o zmene cenníka mestskej hromadnej dopravy.

(WEBNOVINY) – Jednorazový cestovný lístok kúpený u vodiča by mal zdražieť o desať centov, teda z 50 na 60 centov. Lístok kúpený prostredníctvom čipovej karty by mal stáť namiesto súčasných 39 centov 45 centov.

Bezplatne by mali prestať cestovať ľudia, ktorí sprevádzajú dieťa do troch rokov. Naopak, zdarma budú mať prepravu ťažko zdravotne postihnutí, ktorí v súčasnosti platia za lístok, kúpený u vodiča, 15 centov. Meniť by sa mala taktiež dĺžka prestupového času, ktorá by mala narásť z 25 minút na 40 minút. Zvýšením cestovného by sa mala znížiť strata dopravcu, ktorú Mesto Trenčín uhrádza zo svojho rozpočtu.

Na programe majú poslanci aj zmenu programového rozpočtu mesta. Zvýšiť by mali výdavky na údržbu komunikácií v tomto kalendárnom roku o 244 000 eur. Naopak, klesnúť o 683 000 eur by mali výdavky na splácanie záväzku voči spoločnosti Marius Pedersen. Bežný rozpočet tak bude prebytkový vo výške 2 414 956 eur, kapitálový rozpočet prebytkový vo výške 2 870 403 eur, saldo finančných operácií predstavuje schodok mínus 5 285 359 eur.

Poslanci rozhodnú aj o uzatvorení dohody so spoločnosťou Eres, a. s., ktorá sa stará o prevádzku mestských zdrojov tepla a súvisiacich technológií. Mesto s ňou minulý rok uzatvorilo zmluvu, ktorej predmetom bolo riešenie havarijnej situácie v materskej škole na Kubranskej ceste. Odplatu za vykonané práce určili v zmysle súdnoznaleckého posudku na 400 840,79 eura.

Keďže mesto považuje túto sumu za spornú, chce na zastupiteľstve presadiť jej zníženie o 23%, teda na 308 647,41 eur, ktorú rozloží na 25 splátok. Na programe mestského zastupiteľstva je tiež reštrukturalizácia jeho záväzkov, majetkové prevody aj určenie názvu verejného priestranstva na sídlisku Juh. Trenčianski mestskí poslanci začnú rokovať v stredu 31. augusta o 10:00 v budove Mestského úradu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM