Webnoviny - Krimi

Trenčín skresal dotáciu pre televíziu, hrozí súd

O tri štvrtiny skresali mestskí poslanci v Trenčíne dotáciu pre miestnu televíziu TV Trenčín.

Na základe dlhodobej zmluvy prevádzkovateľ televízie Slovakia okolo sveta dostáva od mesta ročne 236 tisíc eur, v budúcom roku to má byť len 60 tisíc eur. Podľa Jany Markovej z kancelárie trenčianskeho primátora mesto televízii vyplatilo doposiaľ už 1,67 milióna eur. Na základe zmluvy teraz mestu hrozí od televízie žaloba.

Návrh na zníženie dotácie predložil na štvrtkovom zasadnutí koaličný poslanec Branislav Zubričaňák (SDKÚ-DS). Poslanci ho podporili. Ušetrených 176 tisíc eur poslúži na usporiadanie kultúrnych podujatí v jednotlivých mestských častiach a na vybavenie materských a základných škôl. Za bol aj Ján Krátky (KDH), zároveň však varoval pred hroziacim súdnym sporom. “Zmluva je ťažká, bola urobená v prospech terajšieho prevádzkovateľa Televízie Trenčín. Myslím si, že z toho bude ťažký právny spor,” uviedol.

Zmluva bola podpísaná na začiatku milénia za bývalého primátora Jozefa Žišku. Jeho nástupca Juraj Liška (SDKÚ-DS) si dal v roku 2003 zmluvu preveriť. “Máme stanoviská od renomovaných právnikov, že zmluva je nevypovedateľná,” uviedol súčasný primátor Branislav Celler (SDKÚ-DS). Týmto sa bránil aj v minulosti na zasadnutiach zastupiteľstva. Teraz podľa jeho slov budú so spoločnosťou rokovať. “Zmluva je dedičstvom. Môžem povedať, že v súčasnosti sa už takéto zmluvy v meste Trenčín neuzatvárajú,” odpovedal na otázku, či je zmluva pre mesto nevýhodná.

Spoločnosť Slovakia okolo sveta má s mestom uzatvorenú zmluvu do konca roka 2012. “Z právneho hľadiska korigovať jednostranne zmluvu je absurdné. Žijeme v právnom štáte, a to si musia uvedomiť aj poslanci. Akékoľvek zmeny medzi mestom a prevádzkovateľom televízie je možné robiť len písomne po obojstrannej dohode,” reagoval konateľ firmy a riaditeľ televízie Peter Hlucháň, ktorý očakával, že mesto s ním bude najskôr rokovať. Hlucháň nevylučuje podanie žaloby, pretože je presvedčený, že poslanci konali protiprávne. “Nechám si urobiť právnu analýzu. Som presvedčený, že po mojich argumentoch poslanci zaujmú iné stanovisko,” dodal Hlucháň, ktorý by zmluvu nenazval nepriestrelnou, ale dobrou.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM