Rôzne

Ustrážte si peniaze: Dokedy urobiť prevody a kedy zadať zrýchlenú platbu?

Povinnostiam zaplatiť faktúru či účty sa občania nevyhnú ani v závere roka. Dôležité platby by si však nemali nechávať na poslednú chvíľu.

Ilustračný obrázok k článku Ustrážte si peniaze: Dokedy urobiť prevody a kedy zadať zrýchlenú platbu?
Zdroj: pixabay.com

Klientov na to upozorňujú banky. Hoci budú mať viaceré otvorené svoje pobočky na Silvestra len doobeda, aj to väčšinou len vo vybraných obchodných centrách, platby zadané 31. decembra po 12. hodine budú z účtu klientom odpísané až po Novom roku.

„Klienti by si mali ustrážiť termíny, aby boli ich platby zúčtované včas. Nakoľko posledný deň starého roka vychádza teraz na sobotu 31. decembra, klienti majú na posledné úhrady o niečo menej času ako po minulé roky,“ zdôvodnila hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

V hodine dvanástej

Občania majú viaceré možnosti, ako zadávať platby. „Ak klienti potrebujú, aby im peniaze odišli z účtu ešte tento rok, je možné zadať platbu cez elektronické bankovníctvo, mobilné aplikácie, či bankomaty Slovenskej sporiteľne do dvanástej hodiny. Na Silvestra budú otvorené iba pobočky vo vybraných obchodných centrách, a to do dvanástej hodiny,“ priblížila hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Platby zadané 31. decembra po 12. hodine budú už z účtu odpísané v novom roku.

Termíny, dokedy je potrebné zadať platbu, aby príjemcovi prišla včas, sa pritom líšia. Záleží to od toho, či klient posiela peniaze na účet v rámci jednej banky, alebo do inej banky, v rámci krajín SEPA, či mimo nich.

„K úhrade platby v pobočke na účet VÚB je potrebné predložiť príkaz na prevod do 30. decembra do 18. hodiny. Na prevod v eurách do inej banky na Slovensku a EÚ je potrebné predložiť príkaz na prevod v pobočke 29. decembra do 18. hodiny, pri prevode v eurách mimo EÚ a v cudzej mene mimo VÚB už do 28. decembra do 14. hodiny,“ uviedla podmienky vo VÚB banke jej hovorkyňa Alena Walterová. Pripomenula tiež, že aj elektronické prevody sú na konci roka časovo ohraničené.

Zrýchlená platba

Ak predsa len klient na zadanie platby pozabudne a nestihne ju zadať včas, môže ešte využiť urgentnú alebo zrýchlenú platbu. Tie však vo väčšine bánk nie sú zadarmo.

„Ak zadá klient zrýchlenú SEPA platbu do 30. decembra 2016 do 11.30 hodiny, peniaze budú na účet príjemcu pripísané ešte v ten istý deň. Urgentné a zrýchlené platby sú spoplatnené nad rámec balíka služieb,“ doplnila Jamborová.

Počas nadchádzajúcich sviatkov budú upravené aj otváracie hodiny pobočiek bánk. Na Silvestra plánujú mať banky otvorené pobočky len vo vybraných nákupných centrách, a to doobeda. Zatvorené budú mať všetky svoje pobočky 1. januára. Úpravy otváracích hodín sa dotkli aj sviatka Troch kráľov 6. januára. Detailné informácie o otváracích hodinách klienti nájdu na internetových stránkach finančných domov.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM