Správy

V čase Dušičiek vypravia železnice dva mimoriadne a 30 posilových vlakov

Okolo Sviatku všetkých svätých vypravia železnice dva mimoriadne rýchliky a 30 posilových vlakov. Pripravené sú aj na zmenu letného času na zimný.

Ilustračný obrázok k článku V čase Dušičiek vypravia železnice dva mimoriadne a 30 posilových vlakov
7
Galéria
Zdroj: TASR

V období okolo Sviatku všetkých svätých očakáva Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) už tradične zvýšený záujem ľudí o cestovanie vlakmi. Vypraví preto dva mimoriadne rýchliky a 30 posilových vlakov.

Blížiaca sa zmena času v noci zo soboty 28. októbra na nedeľu 29. októbra ovplyvní jazdu troch nočných vlakov štátneho dopravcu ZSSK.

Dušičky

Od piatka 27. októbra do stredy 1. novembra dopravca podľa hovorcu Tomáša Kováča vypraví na posilnenie dopravy dva vlaky kategórie EuroCity, 12 rýchlikov, 14 regionálnych rýchlikov a štyri regionálne expresy. „Najviac vlakov pôjde v nedeľu 29. októbra a v stredu 1. novembra, kedy očakávame zo strany cestujúcich najväčší záujem o prepravu,“ priblížil Kováč.

Dva mimoriadne rýchliky budú vypravené na trase Bratislava – Košice. „Tieto vlaky budú zložené z 10 vozňov 2. triedy, do ktorých je možné kúpiť si miestenky,“ uviedol Kováč. Prvý mimoriadny rýchlik pôjde v piatok 27. októbra z Bratislavy o 13:34 hod. a do Košíc príde o 19:37 hod. Druhý rýchlik pôjde v opačnom smere 1. novembra, z Košíc vyrazí o 14:25 hod. a do Bratislavy príde o 20:20 hod.

Posilové vlaky

Čo sa týka 30 posilových vlakov, tieto sú už uvedené v platnom cestovnom poriadku. V piatok 27. októbra dopravca vypraví štyri takéto vlaky. A to z Bratislavy či z Prahy predovšetkým smerom na východ Slovenska. V nedeľu 29. októbra bude vypravených 12 posilových spojov, a to najmä z východného a stredného Slovenska do Bratislavy. V utorok 31. októbra sú plánované tri posilové vlaky z Bratislavy do Žiliny, Košíc a Humenného. V stredu 1. novembra by mal dopravca vypraviť ešte 11 posilových vlakov, predovšetkým na trase z východného a stredného Slovenska do Bratislavy.

Okrem dvoch mimoriadnych rýchlikov a 30 posilových vlakov, dopravca posilní 68 rýchlikov spolu o 98 vozňov. Operatívne a s ohľadom na technické možnosti budú posilnené o ďalšie vozne podľa Kováča aj vybrané pravidelné vlaky v kategóriách InterCity, expresné vlaky, rýchliky, regionálne rýchliky a osobné vlaky. „ZSSK odporúča kúpiť si včas cestovný lístok a rezerváciu miesta vzhľadom na zvýšený záujem o cestovanie v tomto období,“ doplnil hovorca.

v súčasnosti je napríklad podľa dopravcu na 83 % obsadený IC vlak, ktorý v piatok 27. októbra vyráža o 11:45 hod. z Bratislavy a smeruje do Košíc. V sobotu 28. októbra je IC vlak o tomto istom čase vypredaný na 66 %.

V nedeľu 29. októbra je napríklad EuroCity vlak s odchodom z Košíc o 11:12 hod., ktorý smeruje do Prahy, obsadený na 70 %. Zároveň je na 94 % obsadený rýchlik, ktorý v piatok 3. novembra začína o 4:08 hod. v Košiciach a smeruje do Bratislavy.

Zmena času

V nedeľu 29. októbra dôjde v skorých ranných hodinách k zmene letného času z 3:00 na 2:00 hod. stredoeurópskeho času. „Zmena času ovplyvní jazdu troch nočných vlakov, ktoré vo vybraných staniciach zostanú stáť a po hodine budú pokračovať v ceste tak, aby do cieľa prišli už podľa stredoeurópskeho času,“ priblížil hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Konkrétne zmena zasiahne vlak EuroNight Bohemia, ktorý vyráža o 19:46 hod. z Humenného a smeruje do Prahy. Do stanice Čadca tak v nedeľu ráno príde o 1:59 hod. letného času, ale odíde až o 2:01 hod. stredoeurópske­ho času.

Podobne aj rýchlik Zemplín, ktorý o 21:54 hod. vyráža z Humenného, bude v stanici v Ružomberku stáť hodinu. Príde tam o 2:01 hod. letného času a vyrazí zo stanice až o 2:03 hod. stredoeurópskeho času s príchodom do Bratislavy o 6:05 hod.

V opačnom smere bude rýchlik Zemplín, ktorý vyráža z Bratislavy o 23:45 hod., stáť v stanici Žilina, kam príde o 2:31 hod. letného času a odíde o 2:43 hod. stredoeurópskeho času. Vlak smeruje do Humenného s príchodom o 7:50 hod.

Hlavná stanica - cestovanie
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM