Webnoviny - Rôzne

V piatok patrila Pohoda britským kapelám a Ivete Radičovej

Pätnásty ročník multikultúrneho festivalu Pohoda, ktorý je tento rok po prvý raz vypredaný, má za sebou dva z troch dní. Po krátkom štvrtkovom programe sa v piatok dianie na trenčianskom letisku rozbehlo naplno.

Najväčšiu pozornosť samozrejme pútali interpreti na hlavnom Bažant stagei, prípadne umelci na ďalších dvoch väčších pódiách – O2 stagei a Runway stagei. Britpop 90. rokov na Pohodu priniesli Pulp s lídrom Jarvisom Cockerom, ktorí v rámci svojho setu nevynechali hity ako Common People a Disco 2000. Taktiež na Bažant stagei vystúpili aj Madness. Členovia britskej ska-popovej kapely nezabudli poznamenať, že sú na scéne už veľmi dlho (od roku 1976, pozn. SITA), no napriek tomu z ich vystúpenia sršala energia. Svoje najznámejšie skladby ako House of Fun či Our House si nechali na záver. Z britských interpretov zaujali na Runway stagei trip-hopové manchesterské duo Lamb a o čosi skôr i charizmatická Imogen Heap, ktorá sa pred svojim koncertom stihla porozprávať s riaditeľom Pohody Michalom Kaščákom. „Imogen Heap je typ interpreta, ktorého keď raz uvidíte, chcete ho mať na svojom festivale. Keď som sa s ňou stretol, potvrdilo sa mi, že je to kúzelná osoba,“ uviedol pre agentúru SITA Kaščák.

V piatok to ale nebolo len o britských hudobníkoch

Na O2 stagei predviedla výnimočnú šou Američanka Santigold, na hlavnom pódiu odohrali solídny pop-rockový koncert belgickí dEUS a v Slovenská Sporiteľňa Aréne mladík Trombone Shorty. Fanúšikovia slovenskej tvorby si Ilustračné foto SITA/Jozef Jakubčoprišli na svoje pri comebackovom vystúpení Le Payaco, zaujali i začínajúci Got Blue Balls, naopak rozpačitým dojmom pôsobil koncert skupiny Billy Barman, čo zapríčinil aj oneskorený začiatok ich vystúpenia. Popri koncertoch pútala pozornosť diskusia s premiérkou Slovenskej republiky Ivetou Radičovou. Tá si za svoje slová v preplnenom stane EUrópa vyslúžila standing ovation. Michal Kaščák ešte v piatok večer 15. ročník podujatia hodnotiť nechcel, avšak ocenil zatiaľ pokojný bezproblémový priebeh festivalu a tiež to, že na trenčianskom letisku panovalo priaznivé počasie.

Sobotný program

V sobotu sa na Pohode s kapacitou 30-tisíc ľudí predstavia M.I.A., Portishead, Beirut, Peter, Björn and John, Magnetic Man alebo Public Image Ltd. Zo slovenských interpretov počas záverečného dňa vystúpia napríklad Hex, Puding pani Elvisovej, Peter Lipa, The Uniques, Sounds Like This alebo Gwerkova. Návštevníci si budú môcť pozrieť aj filmy v Bažant kinematografe, zúčastniť sa na literárnych programoch, diskusiách, workshopoch, pozrieť si divadelné i tanečné predstavenia.

Jediná diplomacia s vlastným stánkom je z Taiwanu

Medzi stovkami stanov a stánkov na festivale Bažant Pohoda si našli miesto aj zástupcovia Taiwanského veľvyslanectva. Je to vôbec po prvý krát, čo na Pohode otvorila svoj stánok diplomacia cudzej krajiny. Veľvyslanec Taiwanu David Nan-Yang Lee pri otvorení závodu taiwanského investora v Trenčíne koncom júna v oficiálnom príhovore avizoval, že sa určite príde pozrieť na Pohodu, ktorú sprevádzajú pozitívne ohlasy doma aj v zahraničí. „Taiwan má záujem nie len na ekonomickej, ale aj kultúrnej výmene medzi našimi krajinami. Pôvodne som plánoval Pohodu navštíviť len na jednu hodinu, avšak atmosféra na festivale ma fascinovala a prídem aj zajtra,“ povedal.

Taiwanské veľvyslanectvo sa spolupodieľalo na rozhodnutí nového investora v Trenčíne podporiť trenčiansky festival Pohoda. Na budúci ročník organizátorom festivalu ponúkne možnosť sprostredkovania výberu z Taiwanskej hudobnej tvorby a taktiež aktívnejšiu finančnú podporu festivalu.

OBRAZOM: Festival Pohoda 2011

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM