Webnoviny - Rôzne

V Trenčíne budú na počkanie zisťovať krvnú skupinu

Záujemcovia môžu podporiť darcovstvo krvi aj zakúpením trička so svojou krvnou skupinou.

(WEBNOVINY) – Ľudia v 13 slovenských mestách budú mať možnosť zistiť alebo potvrdiť si svoju krvnú skupinu. Bezplatné testovanie na počkanie sa bude konať od 10. do 25. septembra. Organizátori projektu Moja krvná skupina, ktorý vďaka sociálnej sieti Facebook pomáha zachraňovať životy, sa rozhodli ešte viac podporiť darcovstvo krvi. Novinkou je totiž aj predaj tričiek s logom krvnej skupiny, ktoré si môžu záujemcovia objednať prostredníctvom webovej stránky www.mojakrvnaskupina.sk. Výťažok z ich predaja poputuje na rozvoj aktivít spojených s darcovstvom krvi Slovenského Červeného kríža.

„V rámci zisťovaní krvných skupín budeme robiť aj prieskum. Ľudia vyplnia dotazník a my tak zistíme, čo je pre nich typické v spojitosti s krvnými skupinami,“ uviedla manažérka projektu Moja krvná skupina zo zdravotnej poisťovne Dôvera Monika Laciková. Po vyhodnotení dotazníkov bude jasné, či je naozaj pravda, že ľudia s krvnou skupinou A ťažšie zvládajú stres, „béčka“ majú mimoriadne silný imunitný systém, „nulky“ majú silný zažívací trakt a či krvná skupiny AB je naozaj odolná voči mikróbom.

Na už spomínanej webovej stránke sa môže každý stať fanúšikom svojej krvnej skupiny a na nástenku pridať aj výzvu o pomoc konkrétnemu pacientovi, ktorý práve potrebuje krv. Každú takúto informáciu administrátor preverí, aby potvrdil jej pravdivosť. Takto sa podarilo napríklad nájsť darcov krvi pre dvojročné dievčatko, či pre osemročného chlapca, ktorému dvakrát preložili termín zákroku pre nedostatok krvi. Výzva na Facebooku pomohla aj pacientkam, ktoré čakali na výmenu bedrového kĺbu.

Darcovstvo krvi podporujú aj známe tváre zo slovenských televízií a rádií. Matej „Sajfa“ Cifra už skúsenosti s darcovstvom má. „Prišlo mi po tom trošku ťažko, musel som si vyložiť nohy,“ priznal moderátor. „Ale najeuforickejší pocit nastal, keď mi prišla domov legitimácia darcu,“ povedal a prezradil, že čoskoro si to znovu zopakuje. „Kto raz vyskúša darcovstvo krvi, väčšinou sa opäť vráti. Nevieme to vysvetliť, ale je to tak,“ uviedla doktorka hematologicko-transfúzneho oddelenia Enikö Radi.

Braňo „Bruno“ Ciberej krv ešte nikdy nedaroval. „Ja som totiž alergik a celoročne som na liečbe, takže krv darovať nemôžem,“ povedal. On sám sa dozvedel, akú má krvnú skupinu, až v roku 2009, keď musel podstúpiť viaceré vyšetrenia.

Marianna Ďurianová sa odhodláva darovať krv už niekoľko rokov. Na dnešnej tlačovej besede prisľúbila, že tak konečne naozaj urobí. Jej krvná skupina je 0 s pozitívnym RH faktorom. „Som veľmi rada, že som univerzálny darca a tiež sa teším môjmu RH faktoru. Je totiž odzrkadlením môjho životného štýlu, som pozitívne naladená,“ skonštatovala.

Darkyňou krvi nie je zatiaľ ani Katarína Brychtová. „Bývala som chudokrvná a mala som málo cukru v krvi, takže som nebola vhodný darca. Dám si však urobiť testy, aby som zistila, či sa niečo po rokoch zmenilo,“ dodala.

Harmonogram projektu Nechajte si zistiť svoju krvnú skupinu: 10. septembra: Nové Zámky – OC Aquario, Žilina – Max 11. septembra: Prievidza – Korzo, Žilina Aupark 15. septembra: Trnava – Galeria, Michalovce – OC Zemplín 16. septembra: Nitra – Mlyny, Košice – Optima 17. septembra: Bratislava – Tesco Zlaté piesky, Prešov – Max 18. septembra: Bratislava – Avion, Martin – OC Tulip 23. septembra: Bratislava – Polus, Piešťany – Aupark 24. septembra: Bratislava – Aupark, **Trenčín – Laugaricio ** 25. septembra: Bratislava – Tesco Lamač, Banská Bystrica – Europa

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM