Webnoviny - Rôzne

V Trenčíne otvorili špeciálne pyrotechnické centrum NATO

V Trenčíne dnes slávnostne inaugurovali špeciálne pyrotechnické centrum NATO. Vojaci aliancie sa tu budú učiť, ako zneškodniť výbušniny na následky výbuchov.

„Neustále musíme hľadať spôsoby, ako predvídať útoky a predchádzať zabitiam a zraneniam z explózií nielen našich jednotiek, ale aj civilného obyvateľstva,“ uviedol minister obrany Ľubomír Galko, ktorý dnes spoločne s viacerými veľvyslancami centrum otvoril.

Centrum budovali približne šesť rokov

Centrum v Trenčíne je v poradí šestnáste certifikované špičkové centrum výcviku a výskumu celej Severoatlantickej aliancie. Jeho vybudovanie trvalo asi šesť rokov. Skĺbiť by sa tu mal teoretický aj praktický výcvik vojakov. Špecialisti tu budú pripravovať ostatných pyrotechnikov a veliteľov zameraných na prácu s výbušninami. Základnou úlohou bude zbierať poznatky z praxe, teda aj z operácií NATO. Ich využitie bude podľa Galka rôzne, ich znalosti využijú na súši i na vode, v interiéri i exteriéri, na zemi i pod zemou. V súčasnosti sa v Trenčíne už školia vojaci z Fínska, ich kurz bude trvať tri týždne. Centrum však bude slúžiť všetkým štátom NATO. V Trenčíne sa tiež bude viesť podrobná databáza všetkých poznatkov z tejto oblasti. V prípade potreby budú tunajší špecialisti slúžiť ako konzultanti pre celé NATO. Pracovným jazykom v každom centre je angličtina. Centrá excelentnosti sú financované jednotlivými krajinami ako súčasť solidárnej obrannej politiky NATO. Koľko stálo vybudovanie toho trenčianskeho, Galko nevedel povedať.

Centrá začali budovať členské štáty NATO po pražskom summite v roku 2002, prvé vzniklo v roku 2005 v Nemecku. Zamerané je na vzdušné sily. V roku 2006 bolo certifikované centrum v tureckej Ankare. Každé centrum sa špecializuje na niektorú vojenskú oblasť. Napríklad Estónsko zabezpečuje kybernetickú bezpečnosť, v českom Vyškove pôsobí podobné centrum na rádiologickú, biologickú a chemickú obranu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM