Webnoviny - Rôzne

V Trenčíne podľa Mikolaja pochybili aj u ďalších študentov

Na študijnom programe Ľudské zdroje a personálny manažment Fakulty sociálnych a ekonomických vzťahov Trenčianskej Univerzity Alexandra Dubčeka, ktorá čelí podozreniam z expresného vydávania diplomov,

Pravdepodobne došlo k pochybeniu aj u ďalších študentov. V relácii Slovenskej televízie O päť minút dvanásť to uviedol minister Školstva Ján Mikolaj (SNS), ktorý sa odvolal na druhé kolo kontroly na škole. Podľa prvého kola kontroly získali deti dekana Daniela Bánociho i členka Akademického senátu Drahomíra Janíková diplomy neštandardne rýchlo. Napríklad dekanova dcéra absolvovala trojročné bakalárske štúdium za jediný akademický rok – zvládla 74 predmetov a 19 zápočtov a popritom bola ešte na študijnom pobyte v Taliansku.

Podľa ministra Mikolaja treba zistiť, čo sa v prípade ďalších študentov presne dialo. „Raz boli na dennej forme, raz boli na externej forme, na jednom študijnom programe, potom boli na druhom študijnom programe, raz boli na nejakom prípravnom kurze, potom boli na celoživotnom vzdelávacom programe,…, tých prestupov bolo priveľa,“ povedal Mikolaj. Podľa ministra musí ísť kontrola spätne krok po kroku a zistiť všetky údaje, aby sa zistilo, kde študenti v priebehu dvoch-troch rokov boli, ktoré skúšky a zápočty im boli uznané. "Ide o to, aby z toho Trenčianska univerzita vyvodila závery, " povedal Mikolaj.

Podľa Lászloa Szigetiho z SMK je to, čo sa udialo na Trenčianskej univerzite „poľutovaniahodná vec“, ktorá by sa nemala stávať. I keď Mikolaj podľa neho konal promptne, pripomína, že teraz to nebola prvá kontrola na škole. Pripomenul, že tam bola kontrola už minulý rok a Mikolaj podľa neho naznačil, že ani vtedy „nebolo všetko v poriadku“. Podľa poslanca by mal minister využívať centrálny register škôl, v ktorom by mali byť uvedené detailné informácie o každom študentovi. „Je funkčný ten systém, ten register? " pýtal sa Szigeti, podľa ktorého netreba situáciu zľahčovať. "Nemali by sme sa vyjadrovať spôsobom, že zopár prípadmi korupcie v školstve netreba strašiť, " povedal Szigeti, podľa ktorého nikto nechce strašiť, ale podľa odborníkov "to môže byť len špička ľadovca“. Podľa Mikolaja nejde o všeobecný jav, skôr pochybenie tejto univerzity.

Mikolaj uviedol, že minulý rok na škole kontrola zisťovala, či náhodou študentom neuznali skúšky, ktoré robili v rámci celoživotného vzdelávania. „Kontrola vtedy zistila, že tieto skúšky uznané neboli,“ povedal minister. Na základe registra potom zistili, že skúšky síce urobili, ale vo veľmi krátkom čase. Upozornil, že to bolo všetko otázkou roku 2005, keď ešte register nebol, platí od vyučovacieho roka 2007/2008. Podľa Mikolaja bol na škole aj iný problém. „Tí študenti (celoživotného vzdelávania) si možno aj mysleli, že sú na vysokej škole. My teraz zisťujeme, čo sa stalo do konca roka 2003, na akú formu štúdia boli vlastne prijatí,“ povedal Mikolaj a dodal, že za štúdium museli aj platiť školné. Minister si myslí, že keď s tým začali „robiť poriadky“, škola sa zľakla a rýchlo vyhlásila toto štúdium za prípravné vzdelávanie. „Ale potom sa zas študenti pýtali, že prečo chodili dva roky na nejaké prípravné vzdelávanie a nie na riadne štúdium, tak im to zas nejakým spôsobom uznali,“ uviedol Mikolaj. „Tým pádom sa začalo improvizovať“ uzavrel minister s poznámkou, že nechce, aby na to doplatili študenti. „Ukazuje sa, že jednoznačne pochybilo vedenie fakulty a školy,“ povedal. Podľa neho je teraz už v tejto oblasti poriadok, ide o veci z minulosti.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM