Rôzne

Vítaná novinka pomôže nepočujúcim: Na linku 112 budú môcť odoslať SMS

Nepočujúci budú mať možnosť ozvať sa na tiesňové číslo 112 prostredníctvom krátkych textových správ (SMS správ). Zabezpečí sa im tak rovnaký prístup k tiesňovým službám.

Ilustračný obrázok k článku Vítaná novinka pomôže nepočujúcim: Na linku 112 budú môcť odoslať SMS
Zdroj: Dnes24.sk

Vyplýva to z novely zákona o elektronických komunikáciách, ktorú na dnešnom zasadnutí odobrila vláda. Tiesňové služby sú totiž v súčasnosti ľuďom prístupné bezplatne prostredníctvom národných čísiel tiesňového volania 158, 155 a 150 a prostredníctvom európskeho čísla tiesňového volania 112.

Alternatívny prístup k tiesňovým službám

„Prístup k tiesňovým službám je však možný len prostredníctvom hlasového telefonického volania, čo je diskriminujúce voči občanom so sluchovým postihnutím a môže v špecifických prípadoch oddialiť poskytnutie pomoci osobám, ktoré sú obeťami násilnej trestnej činnosti,“ uvádza sa v novele, ktorú na rokovanie vlády predložilo ministerstvo dopravy spolu s ministerstvom vnútra.

Prístup na číslo tiesňového volania 112 prostredníctvom SMS správy je tak navrhnutý ako prostriedok alternatívneho prístupu ľuďom k tiesňovým službám. Má slúžiť najmä ľuďom so sluchovým postihnutím, ale je vhodný aj pre ľudí v tiesni, pre ktorých nie je bezpečné telefonovať. Ide napríklad o obete a svedkov páchania násilnej trestnej činnosti.

Novela by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2018.

Na základe novely sa má zároveň na Slovensku zabezpečiť príjem a spracovanie volaní eCall. Volanie eCall je tiesňové volanie na číslo 112 z osobného alebo nákladného auta s hmotnosťou do 3,5 tony. Iniciované je buď manuálne posádkou auta v tiesni, alebo automaticky autom v prípade dopravnej nehody.

Informácie o polohe vozidla

eCall sa od bežného tiesňového volania líši tým, že okrem nadviazania hlasového spojenia operátora s posádkou auta, je z vozidla prostredníctvom hlasového kanála automaticky odoslaná dátová veta. Tá obsahuje informácie o type vozidla, o jeho polohe a smere jazdy, type paliva a predpokladanom počte pasažierov.

Dostupnosť týchto údajov môže podľa ministerstva výrazne urýchliť zásah zložiek integrovaného záchranného systému a zabezpečiť pomoc v tiesni aj v prípade, že posádka auta nie je schopná v dôsledku dopravnej nehody komunikovať a privolať si pomoc sama.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM