Monika Földešiová Rôzne

Vo väzenskej nemocnici udelili sviatosť pomazania chorých

Sviatosť pomazania chorých vyslúžili v piatok 11. februára hospitalizovaným odsúdeným v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne pri príležitosti 19. svetového dňa chorých. TASR o tom informoval hovorca Ordinariátu Ozbrojených síl (OS) a Ozbr

Svätú omšu celebroval väzenský vikár Ordinariátu OS a OZ SR Bartolomej Juhás s miestnym väzenským dekanom Jánom Minárikom a kňazmi žilinského väzenského dekanátu. „Jej súčasťou bolo vysluhovanie sviatosti pomazania chorých, ktoré vikár Juhás s prítomnými kaplánmi udelili hospitalizovaným odsúdeným pre ľahšie znášanie chorôb. Pri tejto príležitosti riaditeľ televízie Lux Darius Hatok odovzdal vedeniu ústavu a väzenskej farnosti dar v podobe súpravy na príjem satelitného signálu, pomocou ktorej budú môcť pacienti ústavu aj za mrežami väzenskej nemocnice sledovať náboženské vysielanie katolíckej televízie. Slávnosť spevom ozdobili už tradične študenti Piaristického gymnázia z Trenčína,“ uviedol Ujlacký.

Slávnostnú homíliu predniesol väzenský kaplán z Ústavu na výkon väzby (ÚVV) v Žiline Emil Turiak. „Pozornosť pacientov upriamil na dôsledky hriechu, ktoré spôsobujú nabúranie harmónie človeka v oblasti duchovného i fyzického zdravia. Vyzval ich k pokornému znášaniu chorôb, ale aj liečeniu duše, ktoré môže mať pozitívny dopad aj na ich zmenu života po prepustení na slobodu po odpykaní trestov,“ dodal hovorca Ordinariátu OS a OZ SR.

Svetový deň chorých slávi Katolícka cirkev na celom svete 11. februára, pápež Ján Pavol II. ho ustanovil v roku 1992. „Tento deň predstavuje významnú príležitosť, ktorá cirkevným komunitám pomáha udržiavať stále živú pozornosť voči chorým a trpiacim bratom a sestrám a povzbudzuje zdravotníckych pracovníkov v ich profesionálnej službe,“ uzatvoril Ujlacký.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM