Webnoviny - Rôzne

Výnos zbierky na Deň narcisov takmer dosiahol milión eur

V tohoročnej zbierke Deň narcisov ľudia darovali takmer milión eur.

„Už po mesiaci od konania zbierky môže Liga proti rakovine oznámiť verejnosti, partnerom, spoluorganizátorom a dobrovoľníkom oficiálny výsledok 15. ročníka Dňa narcisov na Slovensku, ten predstavuje 965 270,43 eura,“ informovala agentúru Martina Myjavcová z Ligy proti rakovine, ktorá zbierku organizuje. Je to najvyššia suma, ktorú sa podarilo počas 15-ročnej histórie Dňa narcisov na Slovensku vyzbierať.

Najviac, 923 741,90 eura, darovali ľudia do pokladničiek dobrovoľníkov. Priamo na účet Dňa narcisov zaslali 2 812,53 eura a zvyšných 38 716 eur je výnos z mobilnej SMS zbierky. Najštedrejší boli ľudia v Bratislavskom kraji, kde sa podarilo vyzbierať až 268 569,64 eura, z toho len v Bratislave ľudia prispeli sumou 225 853,08 eura.

Deň narcisov je jedinou verejno-prospešnou finančnou zbierkou Ligy proti rakovine, ktorá jej umožňuje získať finančné prostriedky na realizáciu projektov a programov pre onkologických pacientov, pôsobiť v oblasti prevencie i výskumu. Začal sa pred pätnástimi rokmi ako malá zbierka v štyroch mestách a postupne sa dostal do povedomia celej verejnosti. Do tohtoročného jubilejného Dňa narcisov sa zapojilo prostredníctvom 667 spoluorga­nizátorov 16 114 dobrovoľní­kov Ligy proti rakovine označených špeciálnym identifikátorom, vďaka ktorým boli ľahko rozpoznateľní v uliciach miest i obcí Slovenska.

„Na sekretariát Ligy proti rakovine bolo zaslaných 63 žiadostí o podporu rôznych projektov súvisiacich s oblasťou jej pôsobenia – psychosociálnou podporou onkologických pacientov, projektmi smerujúcimi k rozvoju informovanosti, výchovy i prevencie, či zamerané na podporu klinických a výskumných projektov, prístrojové vybavenie, zlepšenie diagnostiky a liečby,“ uviedla Myjavcová. Žiadosti bude posudzovať Generálna rada Ligy proti rakovine na svojom zasadnutí 24. mája. „Liga proti rakovine ďakuje prispievateľom, partnerom, spoluorganizátorom, dobrovoľníkom, … vám všetkým za prejavenú dôveru a podporu už 15. krát!,“ dodala Myjavcová.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM