Kristína Striešková Rôzne

Za „mimozemšťanmi“ nemusíme chodiť tak ďaleko

Mimozemšťania! Niektorí sa nad možnosťou ich existencie pousmejú, iní sú o nej skalopevne presvedčení. Podľa Mariána Šaba, mladého astronóma, však ich existencia nie je úplne nereálna.

„Vesmír je neuveriteľne obrovský, síce nie nekonečný, no extrémne obrovský. Len v našej galaxii sú miliardy hviezd a tak si skúsme predstaviť, že len okolo jedného percenta z nich obiehajú planéty. Hoci dnešné výskumy napovedajú, že tento pomer je podstatne vyšší,“ uvažuje Marián. „Keby sa len na jednom percente z týchto planetárnych sústav mohol vytvoriť život a z toho množstva len na jednom percente dospieť do inteligentného štádia, stále to svedčí o prítomnosti tisícov inteligentných civilizácií. A to hovoríme len o našej galaxii. Vo vesmíre sú ich bilióny.“ // Marián je teda absolútne presvedčený o existencii inteligentných foriem života, možno aj podstatne vyspelejších ako sme my. Z jeho slov vyplýva, že neexistencia inteligentného života mimo našej planéty je extrémne nepravdepodobná. **„Rovnako ako som presvedčený o ich existencii, tak som presvedčený, že nás žiadni mimozemšťania nenavštevujú, neunášajú ľudí, ani iné podobné hlúposti. Problémom sú obrovské vzdialenosti vo vesmíre. Našimi súčasnými technikami by sme sa k najbližšej hviezde Proxima Centauri dostali za 50 000 rokov,“ **//vysvetľuje mladý astronóm.

„Keby aj máme kozmickú loď, ktorá by teoreticky išla rýchlosťou svetla, čo je z fyzikálneho hľadiska nemožné, trvalo by nám to vyše 4 roky. Na opačný koniec našej galaxie by sme sa tak dostali za 100 000 rokov.“ Existujú rôzne teórie o tom, že nejaká super inteligentná civilizácia by mohla nejakým nám neznámym spôsobom limitnú rýchlosť svetla obísť a cestovať ešte rýchlejšie. No Marián o tom pochybuje, i keď úplne vylúčiť sa to nedá.// „Ja som nikdy vo svojich pozorovaniach žiadne UFO nevidel a zo skúseností viem, že ľudia považujú za UFO všeličo, od meteorov a satelitov až po svetlá diskotéky vo vedľajšej dedine.“// Pri pátraní po mimozemšťanoch by sme možno nemuseli chodiť tak ďaleko. **„Najpravdepo­dobnejším miestom pre hľadanie života v našej slnečnej sústave je totiž Jupiterov mesiac Európa. Teda nie Mars ako nám s obľubou prezentujú v sci-fi filmoch,“ **hovorí Marián s úsmevom.// „Európa je na svojom povrchu pokrytá hrubou ľadovou kôrou, pod ktorou sa nachádza obrovský oceán. Je vysoko pravdepodobné, že podmienky v ňom sú veľmi priaznivé pre život. Marián s humorom dodáva. „Mimozemské veľryby tam asi nenájdeme, minimálne nejaké baktérie hej.“//

Autor: Adriana Blahová Foto: Marián Šabo

marian ufo
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM