Eliška Šándorová Rôzne

Zázvor je najlacnejší liek, ale niektorí sa mu musia vyhnúť. Patríte k nim?

Zázrak, ale v malom množstve! Zázvor je v tomto ročnom období skvelý liečivý pomocník pri nachladení a chrípke. Koľko ho môžete užiť a komu môže uškodiť?

Ilustračný obrázok k článku Zázvor je najlacnejší liek, ale niektorí sa mu musia vyhnúť. Patríte k nim?
Zdroj: Dnes24.sk

Zázvorovo-citrónový čaj s medom alebo mätou je vnútorným „ohrievačom“ počas zimných dní. Ďumbier lekársky, čiže zázvor, je najlacnejším liekom proti niektorým chorobám. Čo robí s našim telom?

Liečivý elixír

Nenápadná trvácna bylina, ktorej koreň si strúhame, sa v zime používa ako horúci nápoj. V lete naopak ako osviežujúca limonáda. Zázvor tlmí množenie baktérií a vírusov, výborný je najmä v tomto ročnom období v prevencii respiračných ochorení – chrípky a nádchy. Ak ste jeho pravidelný konzument, viete, že má silnú schopnosť prehriať celé telo.

Jeho pozitívnym účinkom je aj stimulácia metabolizmu a spaľuje tuk, čím pomáha pri chudnutí. Značné sú aj jeho antiseptické účinky. Zázvor je nápomocný pri črevných virózach a hnačkách.

Liečivý elixír bojuje aj proti zlému cholesterolu – chráni steny cievneho systému. Nápoj pomáha i pri cestovaní autom, keďže zmierňuje kinetózu. Ak to ale preženiete, spôsobuje žalúdočnú nevoľnosť.

Lekári ho odporúčajú piť aj pri bolestiach hlavy a závratoch, vie si poradiť s roztiahnutými cievami v mozgu. Ak vás hlava pobolieva, vyskúšajte obklad na čelo. Zázvor si nakrájajte na pláty, priložte na čelo a uviažte. Upokojí bolesť. Odborníci z Emory University zistili, že pri pravidelnom užívaní sú konzumenti menej náchylní na rakovinu hrubého čreva.

Kedy ho nekonzumovať?

Skupina iných odborníkov z Healthy Food Team ale poukazuje aj na jeho prehnanú konzumáciu. Zázvor je potrebné užívať v rozumnej miere, dospelí by nemali prekročiť štyri gramy denne. U detí do dvoch rokov sa užívanie neodporúča vôbec. Účinnými látkami zázvoru sú silice a pikantná látka gingerol. Zložením pripomína štipľavú papriku.

Pozor by si mali dať najmä budúce mamičky. Zázvor sa odporúča iba na začiatku tehotenstva pri ranných nevoľnostiach. Neskôr by ste ho už užívať nemali, pretože prírodné stimuly môžu viesť k predčasným kontrakciám.

Ak ste diabetik, zázvoru sa vyhýbajte a nemali by ste ho užívať na lačný žalúdok – spôsobí vám šarapatu i tráviace ťažkosti hlavne pri vredoch.

Zdravá šálka čaju

Neprekročte 4 gramy denne. Zázvor môže vyvolať nevoľnosť, točenie hlavy, zvracanie alebo črevné ťažkosti či zhoršené dýchanie a búšenie srdca. U ľudí, ktorí majú vysoký krvný tlak, spôsobuje zníženie, ale ak to s dávkou preženiete, môže vám byť nevoľno.

Rastlina pochádzajúca z Ázie je známa v Indii a Číne už viac ako 3000 rokov. Patrí medzi obľúbené koreniny ázijských jedál. V Japonsku sa používa aj nakladaný ružový zázvor, s ktorým ste sa mohli stretnúť pri suši.

Ak si chcete dopriať šálku zdravého nápoja, nastrúhajte koreň vo veľkosti palca, zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať. Čaj dochuťte medom, citrónom alebo mätou. Ak ho nechcete chuťovo ostrý, namiesto strúhania ho narežte na plátky. V sušenej forme je vhodný jeden gram na šálku čaju.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM