Rôzne

Zdravotné poisťovne vám odpustia úroky z omeškania, ak zaplatíte dlhy

Ak zaplatíte všetky svoje nedoplatky na poistnom, tri zdravotné poisťovne od vás nebudú vymáhať sumu, ktorá vznikla pri úrokoch z omeškania.

Ilustračný obrázok k článku Zdravotné poisťovne vám odpustia úroky z omeškania, ak zaplatíte dlhy
Zdroj: TASR

Dôvera

Ak zdravotnej poisťovni Dôvera do 31. decembra 2016 zaplatíte dlžné poistné, nebude od vás vymáhať úroky z omeškania. Platí to pre všetkých dlžníkov, bez ohľadu na to, či aktuálne sú, alebo nie sú jej poistencami.

„Dlh musia uhradiť, tak to vyžadujú zákony. Ale chceme dlžníkom uľahčiť situáciu a umožniť im zbaviť sa bremena, ktoré by mohlo stále rásť,“ povedal šéf poisťovne Martin Kultan. Dôvera eviduje v súčasnosti vyše 103 tisíc dlžníkov, ktorí jej dlhujú takmer 129 miliónov eur.

Dlžník môže úrokovú amnestiu využiť bez predchádzajúcej žiadosti. Stačí, aby do poisťovne poslal doklad o zaplatení dlhu.

Všeobecná zdravotná poisťovňa

VšZP si neuplatňuje úrok z omeškania, ak klient uhradí nedoplatok, prípadne dohodne splátkový kalendár. "Ak nás dlžník požiada o odpustenie úrokov z omeškania, budeme sa jeho žiadosťou zaoberať,“ povedala hovorkyňa Petra Balážová.

O plošnom odpúšťaní úrokov z omeškania sa neuvažuje. Najväčšej poisťovni dlhuje takmer 325 tisíc neplatičov viac ako 310 miliónov eur.

Union ZP

„My uplatňujeme úrokovú amnestiu už dva roky. Platiteľov poistného informujeme v priebehu roka prostredníctvom SMS, e-mailov a listov, že pri úhrade istiny si nebudeme od nich uplatňovať úrok z omeškania,“ uviedla v stanovisku Union ZP. V súčasnosti eviduje asi 58.000 dlžníkov, celková výška dlžného poistného je približne 65 miliónov eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM