Martin Károly Tlačové správy

Zjednodušenie víz pre Rusov a Ukrajincov povzbudilo záujem o kúpele

Po tom, čo v závere minulého roka Slovensko zjednodušilo proces vydávania víz pre tých občanov Ruska a Ukrajiny, ktorí k nám prichádzajú na turistiku, zaznamenali aj Bardejovské kúpele zvýšený záujem rusky hovoriacich klientov o pobyt v nich.

Ilustračný obrázok k článku Zjednodušenie víz pre Rusov a Ukrajincov povzbudilo záujem o kúpele
Foto: Martin Károly

Počas takzvaného Zlatého týždňa si užívalo pobyt v kúpeľoch 47 rusky hovoriacich klientov a od Nového roka do 12. januára 2013 ich bolo v Bardejovských kúpeľoch 35. Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

,,***Teraz je menšia pauza, ale objednávky sa rozbiehajú a očakávame nárast hlavne u Ukrajincov, keďže na udelenie víz im stačí aj elektronická kópia voucheru – Prighlasenia.

Pobytové zľavy až do výšky 25 percent platia do konca februára a týkajú sa aj zahraničných klientov a preto dúfame, že ich týmto dokážeme tiež osloviť. Takmer tretina zamestnancov Bardejovských kúpeľov má rusínsky pôvod, takže s ruštinou nemajú žiaden problém. Práve jazyková ústretovosť je jedným z dôležitých faktorov, prečo k nám rusky hovoriaci klienti radi chodia. V poslednom čase Ukrajinci k nám prichádzajú nielen letecky, ale aj osobnými autami, pretože to majú do Bardejova na ich pomery blízko***“, konštatovala Tamara Šatanková.

Dodala, že možnosť získať viacvstupové víza až na 5 rokov výrazne zjednoduší cestovanie na Slovensko a umožní kúpeľom získať si stálu klientelu aj z východu.

,,Rusky hovoriaci klienti sú, po slovenských a českých, tretími najpočetnejšími návštevníkmi Bardejovských kúpeľov. Patria k nim hlavne Rusi, Ukrajinci a Bielorusi. V roku 2011 ich navštívilo Bardejovské kúpele 362 a strávili tu 3 615 lôžkodní. Vlani sa ich počet takmer zdvojnásobil na 680 klientov s 5 685 lôžkodňami. Donedávna boli práve víza najväčšou prekážkou vyššej návštevnosti. Ani dopravné spojenie nie je ideálne, kúpele by privítali pravidelné priame letecké spojenia do Moskvy, či už z Košíc, alebo Popradu. Atraktívnosť Bardejovských kúpeľov znižuje nekvalitné dopravné spojenie z Bratislavy, predovšetkým nedobudovaná diaľnica do Prešova“, upozornila T. Šatanková.

Podľa nej rusky hovoriaci klienti oceňujú na Bardejovských kúpeľoch efektívne liečenie, krásnu prírodu a čistý vzduch. V zime radi pobyt v kúpeľoch kombinujú s lyžovaním. Zaujímajú sa aj o historické a kultúrne pamiatky. Chutí im slovenská strava – oceňujú veľké porcie a majú radi viacej chodov. Tradične míňajú viacej peňazí než iní návštevníci, aj preto, že slovenské ceny sú pre nich prijateľné. Vyžadujú však zvýšenú starostlivosť, kvalitu vo všetkých smeroch a rusky hovoriaci personál.

Bardejovské kúpele boli aj v minulosti obľúbeným cieľom ruských návštevníkov. V roku 1821 sa tu zastavil cestou z kongresu v Ľubľane ruský cár Alexander I. Ochutnal vodu z Lekárskeho prameňa a zachoval sa aj pohár, z ktorého pil. Cár sa zúčastnil aj na skvelom bankete a údajne sa na ňom tak dobre cítil, že spontánne zvolal: ,,Tu žiť a zomrieť“. Kúpele si vychutnávali aj iné ,,pomazané“ hlavy – v roku 1895 manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, nazývaná Sissi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleóna (1809) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.

Historici zaznamenali aj dva pobyty ruských vojsk na území Bardejovských kúpeľov. Po porážke revolúcie z rokov 1848–49 sa v kúpeľoch ubytovali ruskí vojaci generála Paškieviča a zanechali ich značne zdevastované. Počas 1. svetovej vojny, v roku 1915 počas takzvanej ,,Brusilovovej ofenzívy“, boli kúpele opäť poškodené. Jeden vojenský útvar bol ubytovaný priamo v kúpeľoch. Vojnové udalosti pripomína v kúpeľnom parku kamenný Pomník padlým ruským hrdinom z roku 1932. V novšej histórii Bardejovské kúpele navštívil aj bývalý ruský premiér Viktor Černomyrdin.

Viac informácií na : www.kupele-bj.sk
Centrálne rezervačné oddelenie:
Tel.: 054/477 4346, 477 2717** Fax:** 054/472 3549
E-mail: rezervacie@kupele-bj.skpk@kupele-bj.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM